Δουλεύουμε 171 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε το κράτος
«Ελεύθεροι» είναι από σήμερα οι Ελληνες φορολογούμενοι έχοντας καλύψει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να αποδώσουν στο κράτος το 2023.
Συνολικά 171 ημέρες εργαστήκαμε για να πληρώσουμε 86,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η ημέρα φορολογικής ελευθερίας για το 2023 θα έρθει σε 7 ημέρες και συγκεκριμένα την 28η Ιουνίου.
Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από τη φετινή έκθεση του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών είναι ότι η ημέρα φορολογικής ελευθερίας έρχεται φέτος 14 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2022 (5 Ιουλίου).
Οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες. Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε οι 178 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2007, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες.
Οπως προαναφέρθηκε, φέτος πληρώσαμε στο ελληνικό κράτος φόρους και εισφορές ύψους 86,8 δισ., τα οποία κατανέμονται ως εξής:
• 32 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.
• 17,8 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους.
• 26,1 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές.
• 170 εκατ. ευρώ από φόρους επί του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες την εποχή της πανδημίας είναι από τις χαμηλότερες ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα τη στιγμή που η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα παρέμεινε υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, οι Ελληνες πολίτες είχαν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες του κράτους στο εκπαιδευτικό σύστημα (36%) ανάμεσα σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες.
Η ίδια δυσαρέσκεια επικρατεί και από την παροχή υπηρεσιών από το σύστημα υγείας, καθώς οι Ελληνες πολίτες είχαν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης ανάμεσα σε 36 αναπτυγμένες οικονομίες, με τη χειρότερη επίδοση να καταγράφεται στην Πολωνία.
Το μείγμα οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα συνδυάζει φορολογική επιβάρυνση υψηλότερη από τον διάμεσο των αναπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ, ωστόσο, με πολύ χαμηλή ανταποδοτικότητα σε βασικές υπηρεσίες.