Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα μεγάλη αύξηση στα επιτόκια

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα μεγάλη αύξηση στα επιτόκια
1'

Σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE με ψήφους 7-2 αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο στο 5% από 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η σημερινή αύξηση είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η BOE εξέπληξε τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν μια μικρότερη αύξηση κατά 25 μονάδες. Κάποιοι αναλυτές πάντως, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, βάσει των οποίων ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο στο 8,7% αναθεώρησαν ανοδικά την εκτίμηση τους στις 50 μονάδες.

Η BOE στην ανακοίνωσή της αιτιολογεί την απόφασή της, επισημαίνοντας πως «υπήρξαν σημαντικές ανοδικές εξελίξεις στα τελευταία στοιχεία, κάτι που δείχνει μεγαλύτερη επιμονή στις πληθωριστικές πιέσεις». Και προσθέτει: «Αναμένεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μετριαστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις στις εγχώριες τιμές και οι εξελίξεις στους μισθούς που ακολούθησαν τα εξωγενή σοκ στις τιμές».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή