Παροχή κινήτρων από την εφορία για ηλεκτρονική τιμολόγηση
Yπουργείο Οικονομικών και φορολογική διοίκηση παροτρύνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης που χρησιμοποιείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα, όσοι το αποφασίσουν έχουν ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους, τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα MYDATA.
Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και υπό την προϋπόθεση ότι την εφαρμόζουν αποκλειστικά για την έκδοση των παραστατικών πωλήσεων κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, προβλέπονται κατά περίπτωση τα εξής:
1. Η προθεσμία εντός της οποίας η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου περιορίζεται κατά δύο έτη. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος παραγραφής ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων περιορίζεται στα τρία χρόνια για τον εκδότη του τιμολογίου, ενώ όφελος έχει και ο λήπτης, για τον οποίο ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα τέσσερα χρόνια.
2. Η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό 100%.
3. Η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100%.
4. Η προθεσμία σχετικά με τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ορίζεται σε 45 ημέρες (από 90 ημέρες).
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αναμένεται εντός του 2023 να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Για να μπορέσει να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει εξαίρεση από τους κανόνες της Ε.Ε., όπως έκαναν και άλλες χώρες, για παράδειγμα η Ιταλία. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα γίνει υποχρεωτική αλλά σταδιακά, με στόχο εντός του 2024 να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Στα θετικά της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι η μείωση του χρόνου παραγραφής των χρήσεων στα τρία χρόνια, από πέντε που ισχύουν τώρα. Σήμερα, αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αλλά προαιρετικά. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία. Ουσιαστικά η Ελλάδα σκοπεύει να λάβει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έχουν εφαρμόσει η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Δανία και η Νορβηγία.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση καθιστά ανέφικτη την έκδοση εικονικών τιμολογίων, προσφέροντας όλα τα δεδομένα στις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο. Με απλά λόγια, ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσότερων οντοτήτων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα «έγγραφα», όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά / πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όροι πληρωμής κ.λπ..