Τι περιμένουν οι αγορές από τη νέα κυβέρνηση

Η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης και η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια αποτελούν για τις αγορές το διακύβευμα των εκλογών. 
INTIME

Οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει ένα success story για την Ελλάδα, το οποίο ωστόσο εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα και την ύπαρξη μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα ακολουθήσει τη φιλομεταρρυθμιστική και φιλοεπενδυτική πολιτική που έχουν οδηγήσει τη χώρα να υπεραποδίδει έναντι των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς από τις αρχές του έτους, στο +36%. Τον τελευταίο μήνα, και μετά τις πρώτες κάλπες, η άνοδος ξεπερνάει το 12%. Από τις αρχές του έτους η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς έχει αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ, από τα 65 δισ. στα 85 δισ. ευρώ περίπου, ενώ από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 21ης Μαΐου έχει αυξηθεί κατά περίπου 8 δισ. ευρώ.

Τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίσουν σε αποδόσεις, με την απόδοση του δεκαετούς στο 3,57% να πλησιάζει την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι αποδόσεις διαμορφώνονται στο 3,3% και το 3,1% αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών προκάλεσε ένα ισχυρό ράλι στην ελληνική αγορά ενόψει και του σημερινού δευτέρου γύρου. Οι οίκοι αξιολόγησης, άλλωστε, είχαν χαιρετίσει αυτό το ισχυρό μήνυμα της κάλπης. Η Moody’s τόνισε πως το αποτέλεσμα ήταν «θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για ακόμη μία θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές». Η S&P είχε σχολιάσει πως «τα αποτελέσματα των εκλογών υποδηλώνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις», τονίζοντας πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες «εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ενα ισχυρό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη, συνεπώς, αποτελεί για τις αγορές το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν έτσι συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η νέα κυβέρνηση να έχει ισχυρή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπορεί να τηρήσει τη δημοσιονομική πορεία που ακολουθήθηκε πριν από την πανδημία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης.

Οι αγορές εκτιμούν πως πρώτη και άμεση προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό άλλωστε έχει κάνει την Ελλάδα το μεγάλο story των αγορών εφέτος.Αν και δεν αποκλείονται «έκτακτες» αξιολογήσεις, ο πρώτος οίκος που έχει προγραμματίσει να δώσει την «ετυμηγορία» του για την Ελλάδα είναι η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου. Η Moody’s, η οποία παραμένει η πιο «αυστηρή», κατατάσσοντας την Ελλάδα προς το παρόν τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, θα δώσει τη δική της αξιολόγηση στις 15 Σεπτεμβρίου –με τις εκτιμήσεις να μην αποκλείουν ακόμη και διπλή αναβάθμιση–, ενώ ακολουθεί η S&P στις 20 Οκτωβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν πως έως το τέλος του έτους η Ελλάδα μπορεί να έχει λάβει ακόμη και τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες ομολόγων. Σημειώνεται πως χρειάζεται τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις investment grade από τους οίκους Moody’s, S&P και Fitch για να ενταχθεί στον διεθνή δείκτη ομολόγων των Bloomberg Barclays, με μέσο όρο τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για να συμπεριληφθεί στον δείκτη iBoxx και μία αξιολόγηση «A» από την S&P ή τη Moody’s.