Οι προτάσεις της Κομισιόν για το ψηφιακό ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα δύο προτάσεις για να διασφαλίσει τη συνέχιση της πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στα τραπεζογραμμάτια και στα κέρματα του ευρώ και της δυνατότητάς τους να πληρώνουν με αυτά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς και για να καθορίσει το πλαίσιο μιας πιθανής νέας ψηφιακής μορφής του ευρώ, που μπορεί να εκδίδεται στο μέλλον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπληρωματικά προς τα μετρητά.
Ενώ το 60% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να διατηρηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν μετρητά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πληρώνουν ψηφιακά, με κάρτες και εφαρμογές που εκδίδονται από τράπεζες και άλλες ψηφιακές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε με την πανδημία.
Για να αντικατοπτρίσει αυτές τις τάσεις, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα δύο αμοιβαία υποστηρικτικά σύνολα μέτρων για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι έχουν και τις δύο επιλογές πληρωμής, μετρητά και ψηφιακά όταν θέλουν να πληρώσουν με χρήματα της κεντρικής τράπεζας:
- Το πρώτο αφορά τα μετρητά σε ευρώ, τη διασφάλιση του ρόλου και της ευρείας αποδοχής τους ως μέσου πληρωμής και την εύκολη πρόσβαση σε άτομα και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
- Το δεύτερο αφορά στη θέσπιση του νομικού πλαισίου για ένα πιθανό ψηφιακό ευρώ ως συμπλήρωμα των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ. Αυτή η παρέμβαση θα διασφάλιζει ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις θα έχουν μια πρόσθετη επιλογή – πέρα από τα κρυπτονομίσματα – που θα τους επιτρέπει να πληρώνουν ψηφιακά με μια ευρέως αποδεκτή, φθηνή, ασφαλή και ανθεκτική μορφή δημόσιου χρήματος στη ζώνη του ευρώ.
Ενώ η σημερινή πρόταση –αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο– θα θεσπίσει το νομικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ, θα εναπόκειται τελικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει εάν και πότε θα εκδώσει το ψηφιακό ευρώ.