Αργεντινή: Οι τράπεζες μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων σε κινεζικό γουάν

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη δολαρίου, που χρησιμοποιείται ευρέως στο παγκόσμιο εμπόριο.
AP.

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη αμερικανικών δολαρίων, με αποτέλεσμα πλέον να επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες της χώρας να ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων σε κινεζικό γουάν. Αναλυτικά, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι επιτρέπει το κινεζικό γουάν για λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τρεχούμενους.

Η κίνηση συμπληρώνει την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών της χώρας, ότι η Αργεντινή μπορεί να εκδώσει τίτλους στο κινεζικό νόμισμα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Η Αργεντινή, η οποία ήδη επιτρέπει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με καταθέσεις σε δολάρια, έχει ενισχύσει τη χρήση του γουάν ύστερα από μία δραστική έλλειψη του δολαρίου. Τον Απρίλιο, η χώρα άρχισε να πληρώνει για τις εισαγωγές από την Κίνα σε γουάν. Πρόσφατα, πραγματοποίησε εν μέρει πληρωμή 2.7 δισ. δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιώντας το γουάν, όπως μετέδωσαν οι Buenos Aires Times, επικαλούμενες πηγές από το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Η Αργεντινή στράφηκε στο γουάν ως εναλλακτικό νόμισμα επειδή τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε δολάρια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Αυτή η κατάσταση οφείλεται εν μέρει στην ξηρασία που έχει πλήξει τις αγροτικές εξαγωγές της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, την 23η Ιουνίου.

Η ξηρασία σημαίνει ότι η Αργεντινή πούλησε λιγότερες καλλιέργειες, οι πωλήσεις των οποίων εκφράζονται παγκοσμίως σε δολάριο. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε «συρρίκνωση» του διαθέσιμου δολαρίου. Σημαίνει, επίσης, ότι είναι δυσκολότερο για τη χώρα να πραγματοποιήσει διεθνείς συναλλαγές, διότι τα εμπορεύματα κοστολογούνται σε δολάριο.

Ακόμη, το πέσο Αργεντινής έχει «καταρρεύσει» έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 30% εφέτος. Η ισοτιμία καθιστά πολύ ακριβότερη την αγορά δολαρίων για τη χώρα. Το πέσο έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του, έναντι του δολαρίου, από τις αρχές του 2020. Όλες αυτές οι εξελίξεις «άνοιξαν» ένα παράθυρο ευκαιρίας για το γουάν, το οποίο το Πεκίνο προσπαθεί να διεθνοποιήσει.

Σχετικές ειδήσεις