Ισχνό το ενδιαφέρον για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 4 εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων μόλις το 11% των δυνητικά οφειλετών που μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων (για τα χρέη της πανδημίας) και στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν ξεκινήσει ήδη να πληρώνουν.
Με τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τα εξής:
• Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων. Στις 36-72 δόσεις (χρέη πανδημίας) και στις 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 22.418 φορολογούμενοι με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 311,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
• Χρέη ενεργειακής κρίσης. Μικρή είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.533 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να φθάνει τα 196,8 εκατ. ευρώ.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι οφειλέτες έμειναν εκτός ρύθμισης και γιατί. Θα γίνει ένας διαχωρισμός των οφειλετών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά όσοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους φόρους τους και διαφορετικά όσοι φοροδιαφεύγουν και πιάστηκαν στα δίχτυα του ελεγκτικού μηχανισμού.
Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους φόρους τους θα πρέπει να έχουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο σε αντίθεση με τους φοροφυγάδες και μάλιστα με όσους έχουν εντοπιστεί περισσότερες από μία φορές να ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο. Για αυτούς ενδεχομένως οι όροι να είναι εξαιρετικά αυστηροί.