Χάρης Θεοχάρης: Τι ισχύει για τα επιδόματα, τη φορολογική πολιτική και τους λογαριασμούς
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και για τα επιδόματα στήριξης νέων και νοικοκυριών.
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν τα μέτρα για όσο είναι αναγκαίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όπως είναι το πλαίσιο της ΕΕ, τα μέτρα αυτά έχουν ορίζοντα λήξης έως το τέλος του έτους. για κάποιους επόμενους μήνες έχουμε τη δυνατότητα παράτασης στο Market Pass. Δεν μπορεί όμως να επεκταθεί και το 2024. Το 2ο είναι να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες αιτήσεις, υπάρχουν άνθρωποι που είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, άλλοι που δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Η συζήτηση που θα κάνω με την ΑΑΔΕ και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να θεωρήσουμε ότι αυτές οι αιτήσεις έχουν γίνει και να ανοίξει το σύστημα για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση. Όσοι έκαναν αίτηση, θα επικαιροποιηθούν αυτόματα τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να σπεύσουν στους λογιστές τους, να μην το αφήσουμε τελευταία στιγμή», είπε αρχικά.
Για τους λογαριασμούς ρεύματος και για τις ελαφρύνσεις μίλησε ο κ. Θεοχάρης.
«Για τους λογαριασμούς έχουν φτιάξει ένα σύστημα καινοτόμο το οποίο, το οποίος έλεγε ότι είχαμε βάλει μία τιμή-στόχο, αυτή η οποία ήταν ουσιαστικά πριν την κρίση, και κάθε μήνα παρακολουθούμε τις τιμές, τις οποίες υποχρεώσαμε τους παρόχους να τις προανακοινώνουν 10 μέρες πριν τη έναρξη του μήνα, για τον επόμενο μηνά, και με αυτόν τον τρόπο να ξέραμε το επίπεδο της επιδότησης που θα κατέβαζε την τιμή στην τιμή-στόχο που έβαζε το υπουργείο Ενέργειας», τόνισε.
Και συνέχισε ο κ. Θεοχάρης: «Τώρα που ο πληθωρισμός έχει πέσει και έχει πέσει κυρίως από την ενέργεια, οι τιμές από μόνες τους, είναι στην τιμή-στόχο, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο. Όσο είναι 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα και κάτω, δεν θα συνεχίζουμε να επιδοτούμε. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε την κρίση, το σύστημα ωστόσο θα παρακολουθεί τις τιμές εάν ανέβουν ξανά».
Για τα προνοιακά επιδόματα που θα δίδονται σε χρεωστική κάρτα ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε πως, «δεν υπάρχει κάποια παγίδα σε αυτό. Εάν όλοι συμφωνούμε ότι η φοροδιαφυγή είναι αντικοινωνική συμπεριφορά, αυτά που χάνονται από τη φοροδιαφυγή αναγκαστικά αναπληρώνονται από τους συντελεστές. Θέλουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί με όλους τους πολίτες μας».
Σχετικά με τη μείωση των συντελεστών στους έμμεσους φόρους, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως, «είναι ένα ζήτημα ουσιαστικό. Ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση των προεκλογικών εξαγγελιών ανέφερε ότι είναι μια σκέψη που θα την υλοποιήσουμε στον βαθμό που ολοκληρώσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, πάντοτε σε βάθος 4ετίας. Το κρίσιμο είναι να κάνουμε άμεσα κάποιες παρεμβάσεις, να ανεβάσουμε το αφορολόγητο, να μειωθούν τα τεκμήρια, να ξαναδούμε τα ζητήματα των ελεύθερων επιχειρηματιών ώστε να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος. Προηγούνται άλλες φορολογικές παρεμβάσεις και μόλις αυτές μπουν σε εφαρμογή και αρχίσουν να αποδίδουν, και δούμε το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τότε θα εξετάσουμε και τις υπόλοιπες φορολογικές ελαφρύνσεις».
Για την μείωση του ΦΠΑ: «Ο ΦΠΑ 24% είναι κάτι που το έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα συγκεκριμένο δημοσιολογικό πλαίσιο. Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που δεν λειτουργεί και δεν λειτούργησε πουθενά. Όταν κάνεις την μείωση δεν πέφτουν οι τιμές και όταν κάνεις την επιστροφή αυξάνονται οι τιμές. Ο πληθωρισμός κατέληξε να είναι μικρότερος από την Ισπανία, αλλά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να είναι υψηλός και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Θα το παρακολουθούμε», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.