Μειωμένα τα κεφάλαια προς τις ελληνικές startups στο πρώτο εξάμηνο 2023

Μικρές είναι οι χρηµατοδοτήσεις προς τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες στο πρώτο εξάµηνο του τρέχοντος έτους.
Pixabay

Ο πληθωρισµός, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η διαφαινόµενη ύφεση, αλλά και οι περικοπές στα κόστη από πολλές εταιρείες-πελάτες των startups, έχουν φέρει τον κλάδο σε δυσµενή θέση το τελευταίο διάστηµα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε στοιχεία που συγκεντρώνει το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, από τον Ιανουάριο του 2023 µέχρι σήµερα οι ελληνικές startups, µε παρουσία στην Ελλάδα, έχουν «σηκώσει» 143 εκατ. ευρώ από 41 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές σε 37 γύρους χρηµατοδότησης. Το παραπάνω ποσό περιλαµβάνει επενδύσεις που πραγµατοποιούνται µέσω ΑΜΚ και όχι επενδύσεις µε δανεισµό.

Οι επενδυτές πλέον εµφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί σε σύγκριση με το 2021, όταν οι κεφαλαιοποιήσεις των startups εκτοξεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα και δεν µπορούσαν, σε καµία περίπτωση να δικαιολογηθούν από τα µεγέθη τους. Στην Ελλάδα η επιβράδυνση των χρηµατοδοτήσεων συνέπεσε και µε το επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστηµα στην ελληνική αγορά.

Ελληνικά επενδυτικά venture capitals «σηκώνουν» αυτή την περίοδο φρέσκα κεφάλαια από θεσµικούς (ΕΑΤΕ, EIF) και ιδιώτες επενδυτές για να συστήσουν νέα funds και να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις, κάτι που οδήγησε σε µία ευρύτερη «αδράνεια» το προηγούµενο διάστηµα.

Ενδεικτικά, µόλις την προηγούµενη εβδοµάδα το Uni.fund, που έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Convert Group, K-invent, Tekmon, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, δίνοντας έµφαση και σε ελληνικές spin off εταιρείες από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστηµιακά ιδρύµατα.

Νέο επενδυτικό ταµείο ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, µε τη στήριξη της ΕΑΤΕ, δηµιούργησε και το ελληνικό fund Metavallon II, το οποίο έχει επενδύσει στην πατρινή Think Silicon, ενώ πριν από λίγους µήνες ανακοινώθηκε το Big Pi II του Μάρκου Βερέµη ύψους 50 εκατ.

Συνολικά υπολογίζεται πως νεοσύστατα venture capitals που επενδύουν και σε ελληνικές startups υπό την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων διαχειρίζονται περίπου µισό δισ. ευρώ.