Σφίγγει τα… λουριά στους servicers η κυβέρνηση

Με τους servicers συναντήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.
IN–TIME.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε σήμερα (12/07) με τους servicers, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για εκείνους.

Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες.

Αλλά και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Από την πλευρά τους, οι servicers ενημέρωσαν ότι τους πρώτους μήνες του 2023 υπάρχει μία βελτίωση ύψους 30% σε σύγκριση με το 2022, ως προς τις διμερείς ρυθμίσεις δανείων που γίνονται με τους servicers.

Σημειώθηκε, επίσης, η αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού (μέχρι τον Ιούνιο 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών). Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Τι συζητήθηκε τη Δευτέρα με τις τράπεζες

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών είχε δίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στη διευκόλυνση των πολιτών.

Ως προς το ζήτημα του προγράμματος «Ηρακλής» και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες υπήρξε ευρεία συναντίληψη. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ζήτημα αυτό.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS, αλλά και να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της «ψαλίδας» χορηγήσεων – καταθέσεων και πέρα από τις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις (κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα), συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.

Σχετικές ειδήσεις