Eurogroup: Πρώτη συμμετοχή για τον Κωστή Χατζηδάκη - Τι θα ζητήσει η Ευρώπη
Στις Βρυξέλλες για το πρώτο του Eurogroup ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης σε μία περίοδο που ανοίγει η συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωζώνης, για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που με οδηγό τα πρωτογενή πλεονάσματα κρίνει το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι χώρες του Βορρά πιέζουν για πιο αυστηρούς κανόνες, σε αντίθεση με τον Νότο που είναι υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Κομισιόν απαιτεί την απόσυρση όλων των μέτρων στήριξης που έχουν απομείνει, όπως η επιδότηση του ρεύματος, ενώ παράλληλα ζητάει από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μία πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική που θα διασφαλίσει υψηλά πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πρόκληση για το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αυτή αφορά τον συνδυασμό της δημοσιονομικής πειθαρχείας, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό των δαπανών με την διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία.
Η Κομισιόν έχει θέσει γενική ρήτρα, με βάση την οποία η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2,6%, ενώ αυτό για τη χώρα συνεπάγεται ότι οι όποιες παροχές δεν πρέπει να υπερβούν τα 2,6 - 2,7 δις. ευρώ δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών αγγίζει τα 106 δις ευρώ.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η εποχή που μέσω ενισχύσεων, επιδομάτων και άλλων παρεμβάσεων «μοιράστηκαν» περισσότερα από 55 δισ. ευρώ μέσα σε περίπου μια τριετία πέρασε ανεπιστρεπτί.
Να σημειωθεί ότι ως διαφυγή από τον αυστηρό αυτόν οριζόντιο δημοσιονομικό κανόνα είναι οι αλλαγές στο μίγμα των φόρων και οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ Βρυξελλών και κρατών - μελών, με τον όρο ωστόσο ότι οι προϋπολογισμοί οδηγούν σε καθοδική τροχιά το χρέος τους.
Εάν οι δείκτες υποδηλώνουν βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, τότε τα κράτη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, ωστόσο να τονίσουμε πως η Ελλάδα, με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος, πρέπει τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αναθεωρηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% που ήταν, με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026 το οποίο κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν.
Με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό για να ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026.
Αντίστοιχα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης που παρακολουθούν οι θεσμοί αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% το 2024, 142,6% το 2025 και 135,2% το 2026.
Το σημερινό Eurogroup πρόκειται να επαναλάβει τις συστάσεις για τη δημοσιονομική σύσφιξη που ζητάει, ενόψει των προϋπολογισμών του επόμενου έτους, τα προσχέδια των οποίων θα σταλούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.