Εργαλεία και χρηματοδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
Συνολικά εννέα προγράμματα έκαναν πρεμιέρα φέτος και βοηθούν οικιακούς καταναλωτές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ακόμα και βιομηχανίες στην προσπάθεια τους να επιτευχθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, ταυτόχρονα με την συνολική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση της χώρας.
Πρόκειται για προγράμματα όπως τα παρακάτω:
- Εξοικονομώ 2023
Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών.
- Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή
Με την ένταξη των νέων νοικοκυριών, δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, όπως κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.
- Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους
Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».
- Ηλιακοί θερμοσίφωνες
Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως 60% και έως 1.000 ευρώ για την αντικατάσταση του θερμοσίφωνα. Σημειώνεται, η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
- Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), με επιδότηση που ξεκινάει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
- Πράσινα Ταξί
Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ΤΑΞΙ, για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ καθώς και για αγορά και εγκατάσταση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.
Η επιδότηση ή «οικολογικό bonus», όπως έχει χαρακτηριστεί, ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να φθάνει τις 22.500 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.
- Κινούμαι Ηλεκτρικά
Σε 17.801 ανέρχεται το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, έως τέλος Νοεμβρίου του 2022, καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί αξιοποιούν το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει δεσμευτεί για τις εγκεκριμένες αιτήσεις έως σήμερα είναι 18,5 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, με τον πρώτο κύκλο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περίπου 19.000.
- «Πράσινες» επιδοτήσεις ΜμΕ
Σε δύο δράσεις χωρίζεται το δεύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που προκηρύχθηκε, «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, με την υποβολή αιτήσεων να έχει ανοίξει από τις 22 Μαρτίου.
Η πρώτη Δράση λέγεται «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και η δεύτερη «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ».
- Ενεργειακές κοινότητες
Το νέο πρόγραμμα ύψους 360 εκατ. ευρώ για σύνδεση φωτοβολταϊκών με μπαταρία και ισχύ πάνω από 10 MW από επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες και τη σύνδεση των έργων τους στην υψηλή τάση θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να παράγουν την ενέργεια που θα καταναλώνουν και να συμψηφίζουν με εικονικό συμψηφισμό.
Συγκεκριμένα, στόχος είναι να λυθεί το θέμα του κορεσμού των δικτύων, ενώ αναφέρεται πως το επιδοτούμενο σύστημα θα ισχύει και για τη χαμηλή και μέση τάση, αλλά εκεί είναι πιο κορεσμένα τα δίκτυα.