«Σπίτι μου»: Δύσκολη υπόθεση η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου
Το μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα, βέβαια, είναι πόσοι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν τελικά να αξιοποιήσουν το εν λόγω πρόγραμμα, με δεδομένο ότι τόσο η ένταξη όσο και η τελική εξασφάλιση δανείου με επιδοτούμενο επιτόκιο συνιστούν μια ιδιαίτερα δυσχερή υπόθεση. Αυτό συμβαίνει διότι, πέραν των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων ένταξης, ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, ιδίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποτελεί η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι, ηλικίας 25-39 ετών, μπορούν να επιλέξουν ακίνητα ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ (με βάση την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο). Με δεδομένο όμως και το χρηματοπιστωτικό προφίλ των ενδιαφερομένων αποδεικνύεται ότι ο ρεαλιστικός στόχος των περισσοτέρων αφορά ακίνητα χαμηλής αξίας, της τάξεως των 100.000-150.000 ευρώ, τα οποία είναι πλέον εξαιρετικά δυσεύρετα, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται και στα μέχρι στιγμής στοιχεία από την πορεία του προγράμματος, που «τρέχει» από τις αρχές Απριλίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), μέσω της οποίας γίνεται η εκταμίευση των σχετικών ποσών (στο σκέλος που αφορά τη συμβολή του Δημοσίου), μέχρι και τις 19 Ιουλίου είχαν εγκριθεί μόλις 4.644 δάνεια, επί συνόλου 38.558 αιτήσεων. Το 80% αυτών των αιτήσεων, ή 30.756, έχει αξιολογηθεί από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν χορηγήσει προέγκριση στο 69% των περιπτώσεων.
Αυτό σημαίνει ότι 21.132 αιτήσεις αξιολογήθηκαν θετικά, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Με βάση τα παραπάνω νούμερα, «στην πηγή» έχει μέχρι στιγμής φθάσει το 22% των αιτήσεων που έχουν λάβει προέγκριση, κάτι που σημαίνει ότι μόλις μία στις πέντε περιπτώσεις έχει βρει και το σχετικό ακίνητο. Ενδεικτικό είναι επίσης και το γεγονός ότι το μέσο ποσό έγκρισης δεν ξεπερνάει τις 105.000 ευρώ.
Ακόμη όμως κι αν βρεθεί το κατάλληλο σπίτι, η υπόθεση της ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας συχνά «σκοντάφτει» σε άλλους παράγοντες, άλλοτε σημαντικούς (π.χ. υπαναχώρηση αγοραστή ή σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις που απαιτούν πολλούς μήνες έως ότου επιλυθούν) κι άλλοτε ασήμαντους (π.χ. καθυστέρηση ελέγχου του ακινήτου από τον μηχανικό της τράπεζας).
Ακριβώς αυτές οι συχνά σύντομες προθεσμίες που έχουν θέσει οι συμμετέχουσες τράπεζες για την εκταμίευση του δανείου έχουν οδηγήσει κάποιους από τους ενδιαφερομένους εκτός προγράμματος, παρότι αρχικά είχαν επιλεγεί. Ασφαλώς παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης παράτασης της αρχικής προθεσμίας, πλην όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτή.