Πώς η παραχώρηση ενός εταιρικού οχήματος δημιουργεί φορολογητέο εισόδημα

Ως φορολογητέα παροχή σε είδος θεωρείται το δικαίωμα χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου, με εξαίρεση τα οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.
Πώς η παραχώρηση ενός εταιρικού οχήματος δημιουργεί φορολογητέο εισόδημα
Pixabay
1'

Ειδικότερα, το φορολογητέο ποσό υπολογίζεται για τον εργαζόμενο βάσει της λιανικής τιμής προ φόρων του οχήματος με προοδευτική φορολογική κλίμακα που ξεκινάει από 4% (για λιανική τιμή προ φόρων έως 14.000 ευρώ) έως φθάνει στο 20% (για λιανική τιμή προ φόρων 30.000 ευρώ και άνω), ενώ το ποσό μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος.

Αντιθέτως, η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. και με λιανική τιμή προ φόρων έως 40.000 ευρώ δεν υπάγεται σε φόρο. Ομοίως, η χρήση επαγγελματικών αυτοκινήτων των οποίων η λιανική τιμή προ φόρων δεν υπερβαίνει το ποσό των 17.000 ευρώ απαλλάσσεται ρητά από τον φόρο.

Σημειώνεται πως από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος του εργαζομένου εξαιρούνται ρητά τόσο η αποζημίωση για έξοδα κίνησης όσο και η αποζημίωση για τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση ατομικού ή εταιρικού οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/ χλμ., εφόσον πρόκειται για έξοδα που πραγματοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης και αποδεικνύονται πλήρως με τα κατάλληλα παραστατικά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή