Προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών και επιχειρήσεων από την Κίνα
Το Πεκίνο προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και των επιχειρήσεων, αλλά και να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 445 δισ. δολ. από εγχώριους επενδυτές. Στόχος του να χρηματοδοτήσει χιλιάδες σχέδια που δρομολογεί.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι κινεζικές αρχές διοργάνωσαν ένα σπάνιο συμπόσιο με θέμα τις επενδύσεις στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Παραβρέθηκαν στελέχη από τις επενδυτικές KKR, Blackstone, Carlyle και Warburg Pincus, καθώς και ο Νιλ Σεν, ιδρυτής της κινεζικής μονάδας της Sequoia Capital.
Την ίδια ημέρα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου προσκάλεσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης περισσότερους από 30 εκπροσώπους ξένων εταιρειών, όπως και του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου και τους ομολόγους του από την Ε.Ε., την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Οπως σχολιάζουν οι Financial Times, ήταν το πρώτο συμπόσιο που διοργάνωσε το Πεκίνο με στελέχη των χρηματοπιστωτικών αρχών και ομίλους που διαχειρίζονται αμερικανικά κεφάλαια. Η συγκυρία είναι αρνητική, καθώς οι μεγάλες επενδυτικές και τα αμερικανικά κεφάλαια δεν έχουν τόση διάθεση να επενδύσουν στην Κίνα.
Αιτία βέβαια τα σχέδια της Ουάσιγκτον να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, αλλά και εσωτερικοί λόγοι. Για παράδειγμα, η εκστρατεία που εξαπέλυσε το Πεκίνο την προηγούμενη διετία, όταν κυριολεκτικά συνέτριψε τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς καταφέροντας πλήγμα στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο Ιντερνετ και περιορίζοντας δραματικά το εκτόπισμα όσων κινεζικών εταιρειών έδειχναν να έχουν αποκτήσει υπερβολική δύναμη, επιρροή και αυτοπεποίθηση.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Preqin, στη διάρκεια του 2022 τα επενδυτικά κεφάλαια της Κίνας προσείλκυσαν μόνο 36,8 δισ. δολ., όταν το χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι και το 2021 προσείλκυαν κατά μέσον όρο 148,9 δισ. δολ. ετησίως. Το 2017 είχαν προσελκύσει πάνω από 300 δισ. δολ., σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.
Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως στη διάρκεια του συμποσίου δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι ή κατευθυντήριες γραμμές. Αντιθέτως, ενθαρρύνθηκε η ανταλλαγή απόψεων για την εικόνα της κινεζικής οικονομίας και για το πώς θα μπορούσαν να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη χώρα. Πηγές που συμμετείχαν στο συμπόσιο ανέφεραν στους FT ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τρόποι με τους οποίους μπορεί να διευκολυνθούν οι κινεζικές εταιρείες να εγγραφούν σε χρηματιστήρια των δυτικών οικονομιών.
Προκειμένου, άλλωστε, να ενθαρρύνει παράλληλα και τους εγχώριους επενδυτές, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων συνέταξε κατάλογο με περισσότερα από 2.900 σχέδια, που προτείνει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν παράλληλα με τη συμμετοχή και βοήθεια των επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα. Ανάμεσά τους δίνει σημασία πρωτίστως στην προσέλκυση επενδύσεων για έργα μεταφορών, συντήρησης υδάτινων πόρων, καθαρή ενέργεια, νέες υποδομές, προηγμένη μεταποίηση και σύγχρονες αγροτικές εγκαταστάσεις.
Είχαν προηγηθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα οι υποσχέσεις του Πεκίνου προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες για την επιχειρηματικότητα, που είχαν επιδεινωθεί εις το έπαρκον τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και των αυστηρότατων ελέγχων που επέβαλε το Πεκίνο για να ανακόψει τη μετάδοσή της. Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα μειώθηκαν φέτος και τώρα αντιπροσωπεύουν μόλις το 53% του συνόλου των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος. Τον Μάιο του 2015 είχαν φθάσει στο 65%.