Πώς διορθώνεται ένα λάθος στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις επιχείρησης
Στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το πότε και πώς διορθώνεται ένα λάθος στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις μιας επιχείρησης.
Η διόρθωση των λαθών διενεργείται άμεσα κατά τον εντοπισμό τους όμως αυτά αναγνωρίζονται αναδρομικά με τη διόρθωση των λογιστικών αξιών των περιουσιακών στοιχείων, των υποχρεώσεων και της καθαρής θέσης, για τη σωρευτική επίδραση της μεταβολής κατά την έναρξη και λήξη της συγκριτικής και της τρέχουσας περιόδου και των εσόδων, κερδών, εξόδων και ζημιών, όσον αφορά την επίδραση επί των λογιστικών μεγεθών της συγκριτικής περιόδου.
Η διόρθωση ενός λάθους γίνεται κατά τον χρόνο που αυτό διαπιστώνεται και αποτυπώνεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του έτους αυτού. Παρά το γεγονός ότι το λάθος που διαπιστώθηκε αφορά προηγούμενη ή προηγούμενες χρήσεις και οι σχετικές επιπτώσεις παρουσιάζονται αναδρομικά στις οικονομικές καταστάσεις, οι λογιστικές εγγραφές της διόρθωσης καταχωρίζονται πάντοτε στα τηρούμενα λογιστικά αρχεία την ημερομηνία που γίνεται η διόρθωση, με επισήμανση ότι αφορούν διορθώσεις προηγουμένων χρήσεων. Συνεπώς τα λογιστικά αρχεία της χρήσης που αφορά το λάθος δεν διορθώνονται.
Το ανωτέρω ζήτημα, ωστόσο, μπορεί να έχει και τη φορολογική του διάσταση, αφού τα φορολογικά αποτελέσματα έχουν ως βάση (πριν από τις προσαρμογές) τον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης.
Σε σχέση με το ανωτέρω θέμα η ΑΑΔΕ με την εγκύκλιο Ε 2228/2021 έκανε δεκτό το εξής:
- Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ ν. 4987/2022), αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη φορολογική διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου από τη φορολογική διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης. Τροποποιητική φορολογική δήλωση που υποβάλλεται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου έχει όλες τις συνέπειες της εκπρόθεσμης δήλωσης.
- Επομένως, γίνεται δεκτό ότι μπορεί να υποβληθεί εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος λόγω διόρθωσης λάθους κατά τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4308/2014 ή του ΔΛΠ 8, στο φορολογικό έτος που αυτό αφορά, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και με σκοπό την ορθή απεικόνιση των φορολογικών δεδομένων του έτους αυτού.
- Για τον σκοπό αυτό, τα νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος συνεπεία διόρθωσης λάθους, για τη δικαιολόγηση της απόκλισης μεταξύ των δεδομένων της τροποποιητικής δήλωσης και των χρηματοοικονομικών καταστάσεων εκείνου του έτους (αφού θα παρουσιάζονται διαφορετικά αποτελέσματα χρήσης), αναφέρουν στις «Σημειώσεις του φορολογουμένου» της «Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα» (έντυπο Ε3) τον λόγο στον οποίο οφείλεται η απόκλιση, καθώς και τον χρόνο που έγινε η διόρθωση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και περαιτέρω φυλάσσουν στο αρχείο τους τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη διόρθωση του λάθους.
- Επισημαίνεται ότι τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει από την κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη τροποποιητική δήλωση επιστρέφεται (ενδεχομένως κατόπιν ελέγχου), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 42 και 53 του ΚΦΔ και εφόσον το έτος αυτό δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.