Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε δέκα τράπεζες – Ποιοι «κολοσσοί» τίθενται υπό παρακολούθηση
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο αρκετών –μικρομεσαίου μεγέθους– αμερικανικών τραπεζών και προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες, αποσαφηνίζοντας ότι η πιστοληπτική τους ικανότητα θα δοκιμασθεί από τους χρηματοδοτικούς κινδύνους και τη χαμηλότερη κερδοφορία τους.
Ο οίκος υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο δέκα τραπεζών, ενώ, έθεσε υπό παρακολούθηση έξι «κολοσσούς» του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Trust Financial, εν όψει πιθανών υποβαθμίσεων.
Ο οίκος υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα χρήσης του β’ τριμήνου υποδεικνύουν τις «αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία τους», οι οποίες θα μειώσουν τη δυνατότητα αυτών να «δημιουργούν νέο μετοχικό κεφάλαιο».
Στο σημείωμα, προσέθεσε ότι «καθώς μία ήπια ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις αρχές του 2024 βρίσκεται στον ορίζοντα, η ποιότητα των πόρων αναμένεται να επιδεινωθεί, ειδικά ως προς τα χαρτοφυλάκια ακινήτων και ιδιαίτερα των εμπορικών ακινήτων ορισμένων τραπεζών».
Η έκθεση σε αυτά περιγράφεται ως παράγοντας κινδύνου – «κλειδί» για τον Moody’s, λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης χώρων γραφείων και της υιοθέτησης της τηλεργασίας / μείωσης των πιστώσεων για εμπορικά ακίνητα. Ο οίκος μετέβαλε σε αρνητική την προοπτική ένδεκα μεγάλων τραπεζών, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι: Capital One, Citizens Financial και Fifth Third Bancorp.
Η «κατάρρευση» των Silicon Valley Bank και Signature Bank νωρίτερα εφέτος προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, παρά τις προσπάθειες των αρχών και των εποπτικών μηχανισμών να καθησυχάσουν λαμβάνοντας μέτρα στήριξης. «Ορισμένες τράπεζες παρουσιάζονται περισσότερο ευάλωτες διότι έχουν υποστεί ζημίες που δεν αντανακλώνται στον λόγο ιδίων κεφαλαίων που αναφέρουν στους εποπτικούς φορείς», σύμφωνα με τον οίκο.
Οι αποφάσεις του Moody’s ανακοινώθηκαν με «φόντο» την εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, μετά τις ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) εδώ και δεκαετίες. Η αύξηση των επιτοκίων μεγεθύνει τις πιθανότητες ύφεσης και πιέζει τομείς, όπως εκείνον των ακινήτων. Άλλωστε, η ζήτηση δανείων θα υποχωρήσει, βάσει εκτιμήσεων της Morgan Stanley.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+, καθώς προέβλεψε επιδείνωση της δημοσιονομικής τους θέσης την προσεχή τριετία, ενώ, έκρινε ότι οι επανειλημμένες πολιτικές συγκρούσεις στην Ουάσινγκτον για το όριο δανεισμού του κράτους «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση.