Sam Bankman-Fried: Στη φυλακή ο πρώην ιδιοκτήτης της FTX - Ανακλήθηκε η εγγύηση

Ο Sam Bankman-Fried, ο ιδρυτής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, το οποίο έχει καταρρεύσει, οδηγήθηκε στη φυλακή την Παρασκευή, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη ανακάλεσε την εγγύησή του, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν εναντίον του σε μια πολυαναμενόμενη δίκη στις 2 Δεκεμβρίου.
Getty Images

Ο κ. Bankman-Fried, 31 ετών, βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στο Palo Alto της Καλιφόρνια, από τότε που συνελήφθη τον Δεκέμβριο με κατηγορίες απάτης που προήλθαν από την κατάρρευση της FTX. Αλλά σε μια ακρόαση την Παρασκευή, ο δικαστής Lewis A. Kaplan του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου στο Μανχάταν είπε ότι η συμφωνία θα πρέπει να τερματιστεί, αφού οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο κ. Bankman-Fried είχε προσπαθήσει δύο φορές να παρέμβει σε μάρτυρες στην υπόθεση, μεταξύ άλλων δίνοντας έγγραφα στους δημοσιογράφους.

Από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο, ο Bankman-Fried αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων και τον περιοριστικό όρο να παραμείνει στο σπίτι των γονιών του στο Palo Alto, στην Καλιφόρνια.

Η εμφάνιση του Bankman-Fried στο δικαστήριο την Παρασκευή είναι η τελευταία σε μια σειρά προδικαστικών ακροάσεων που σχετίζονται με τις στενές και συνεχείς σχέσεις του πρώην δισεκατομμυριούχου με τον Τύπο και τις πληροφορίες για ανταλλαγές, που το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει ως «μοτίβο παραποίησης μάρτυρα και αποφυγής των όρων αποφυλάκισής του».

Ο δικαστής Kaplan εξέδωσε προηγουμένως μια άμεση και αυστηρή προειδοποίηση στον Bankman-Fried τον Ιούλιο σχετικά με τις συνομιλίες του με τα μέσα ενημέρωσης.

Μέλη του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων των New York Times και της Επιτροπής Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου, είχαν καταθέσει επιστολές διαμαρτυρόμενες για την κράτηση του Bankman-Fried, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου. Οι δικηγόροι υπεράσπισης είχαν υποστηρίξει με παρόμοιο τρόπο ότι ο Bankman-Fried διεκδικούσε το δικαίωμα της πρώτης τροποποίησης και δεν παραβίασε κανέναν από τους όρους αποφυλάκισής του μιλώντας με δημοσιογράφους.