Στο στόχαστρο της εφορίας όσοι δήλωσαν κάτω από 10.000 ευρώ
Οι πρώτες κατηγορίες επαγγελματιών που θα μπουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα είναι οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και γενικότερα τα επαγγέλματα που εμπλέκονται με την οικοδομή, καθώς και οι εκμεταλλευτές ταξί.
Με επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, οι ανωτέρω θα είναι οι πρώτοι κλάδοι που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Κάθε κλάδος θα ελεγχθεί ξεχωριστά από ειδική ομάδα ελεγκτών, οι οποίοι θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβάλει, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα στοιχεία που εμφανίζονται στα MYDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης, μέχρι και τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.
Οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ενώ για τον έλεγχό τους θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογουμένου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του.
Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:
• Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
• Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
• Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.
• Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα - μέλη εταιρειών.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει ήδη από φορείς και ΔΕΚΟ να αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο τη διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν. Οι υψηλοί λογαριασμοί αποτελούν διαχρονικό «πονοκέφαλο» για τις φορολογικές αρχές και – όπως φαίνεται – έφτασε η ώρα για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.