Σε επίπεδα-ρεκόρ οι τιμές του κακάο και της ζάχαρης

Οι μεγάλες σοκολατοποιίες προσπαθούν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος της πρώτης ύλης στους καταναλωτές. 

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι τιμές του κακάο και της ζάχαρης
Pixabay
1'

Το πρόβλημα είναι ότι οι τελευταίοι λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους ζωής περικόπτουν δαπάνες, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Και ενώ την προηγούμενη διετία η ζήτηση έδειχνε απτόητη από την αύξηση στο κόστος του κακάο, σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν. Οι τιμές του έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 46 ετών, ενώ στην περίπτωση της ζάχαρης η τιμή είναι η υψηλότερη δεκαετίας.

Οι καταναλωτές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν ήδη βιώσει αυξήσεις τιμών κατά σχεδόν 20% τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε σταδιακά αρχίζουν να μειώνουν τις σοκολάτες, σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία αντλήθηκαν για λογαριασμό του Reuters από την εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen.

Οι καταναλωτές «ψωνίζουν ελπίζοντας να βρουν προσφορές», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez, Ντιρκ βαν ντε Πουτ. Η εν λόγω εταιρεία, στην οποία ανήκει και η γνωστή βρετανική σοκολατοποιία Cadbury, αναμένει ότι ο πληθωρισμός στις τιμές του κακάου και της ζάχαρης θα συνεχιστεί.

«Η άνοδος της τιμής της ζάχαρης και του κακάο συγκεκριμένα είναι σημαντική», δήλωσε τον Ιούλιο ο οικονομικός διευθυντής της Mondelez, Λούκα Ζαραμέλα. «Μιλάμε πιθανότατα για αύξηση 30% και πλέον, αν εξετάσουμε προσεκτικά τις τιμές ειδικά στο κακάο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών».

Εντούτοις, μετά από δύο και πλέον χρόνια με υψηλότερες τιμές, οι όμιλοι λιανεμπορίου (όπως τα σούπερ μάρκετ) αντιδρούν, με αποτέλεσμα να γίνεται μάχη με τις σοκολατοποιίες, θέτοντας σε κίνδυνο τα περιθώρια κερδών τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή