Σοβαρός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Κίνα

Οι τιμές στην Κίνα υποχωρούν και από τον Ιούλιο η δεύτερη οικονομία στον κόσμο έχει αποπληθωρισμό. Η πτώση των τιμών κατά 0,3% είναι η τελευταία μιας σειράς εξελίξεων που συμπληρώνουν την εικόνα μιας ασθμαίνουσας οικονομίας. Το πλέον δυσοίωνο είναι ότι οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν όλο και περισσότερες αναλογίες με την οικονομία της Ιαπωνίας και την εξέλιξή της από δεύτερη σε τρίτη οικονομία στον κόσμο.
INTIME

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αγωνίζεται να αναχαιτίσει τον πλέον επιθετικό πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, στην Κίνα οι τιμές υποχωρούν και από τον Ιούλιο η δεύτερη οικονομία στον κόσμο έχει αποπληθωρισμό.

Η πτώση των τιμών κατά 0,3% είναι η τελευταία μιας σειράς εξελίξεων που συμπληρώνουν την εικόνα μιας ασθμαίνουσας οικονομίας. Το πλέον δυσοίωνο, όμως, είναι ότι οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν όλο και περισσότερες αναλογίες με την οικονομία της Ιαπωνίας και την εξέλιξή της από δεύτερη σε τρίτη οικονομία στον κόσμο.

Η πιο πιεστική από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα είναι η κρίση του τομέα των ακινήτων που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 του συνόλου της οικονομίας της.

Οι τοπικές αρχές βασίζονται επί χρόνια στις πωλήσεις γης για να συγκεντρώσουν έσοδα έχοντας, έτσι, ενθαρρύνει μια πυρετώδη κατασκευαστική δραστηριότητα που υπερέβη τη ζήτηση και τις ανάγκες της χώρας.

Το αποτέλεσμα εδώ και αρκετά χρόνια είναι οι «πόλεις φαντάσματα», όπως έχουν χαρακτηριστεί τα οικοδομικά συγκροτήματα που παρέμειναν κενά λόγω έλλειψης ζήτησης όπως, άλλωστε, και τα περιττά έργα υποδομής με πιο ηχηρό παράδειγμα τις γέφυρες που δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.

Το πρόβλημα της αγοράς ακινήτων ήρθε στο φως προ διετίας με την εκστρατεία του Πεκίνου κατά του υπερβολικού δανεισμού που οδήγησε σε πτώχευση μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της, την Evergrande, ενώ ακολούθησαν και πολλές άλλες.