Ψηφιακή πλατφόρμα θα διασυνδέει εργαζομένους υψηλών δεξιοτήτων

Στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα διασυνδέει εργαζομένους υψηλών δεξιοτήτων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδας, με την εγχώρια αγορά εργασίας προχωρεί το υπουργείο Εργασίας.
INTIME

Ο νέος μηχανισμός, ο οποίος περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, θα ενταχθεί στο σύστημα «Εργάνη» και στοχεύει αφενός να περιορίσει το brain drain και αφετέρου να επαναπατρίσει επιστήμονες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο θα διασυνδέεται και θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το σύστημα «Εργάνη», την ΑΑΔΕ, τον ευρωπαϊκό κατάλογο ESCO (το πολύγλωσσο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση της Ε.Ε.), καθώς και με οποιονδήποτε άλλο φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.

Οι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο, τη δομή, τη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας αλλά και τον τρόπο επιλογής των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων που θα συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα, θα καθοριστούν σε δεύτερο χρόνο, με υπουργική απόφαση.

Στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ενταξης στην Εργασία συστήνεται διεύθυνση ψηφιακής υποστήριξης της αγοράς εργασίας, στην οποία θα υπαχθούν το σύστημα «Εργάνη ΙΙ», η κάρτα εργασίας, το σύστημα διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας και κάθε άλλο πληροφορικό σύστημα ή ψηφιακή πλατφόρμα ή ψηφιακή εφαρμογή υποστηρίζει την αγορά εργασίας.