Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλες οι διατάξεις για τα ωράρια και τους μισθούς σε δημόσια διαβούλευση
Σταματάει η καταχρηστική εργοδοτική πρακτική των πολύμηνων ή συνεχών ή/και πολυετών δοκιμαστικών συμβάσεων.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει ως άξονα την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας (2019/1152) και αφορά σε «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» ενώ φέρνει και νέο πλαίσιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις υπερωρίες, την 6η μέρα απασχόλησης κ.α. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:
- Οριοθετεί την περίοδο της μαθητείας (δοκιμαστική περίοδος - δόκιμος εργαζόμενος) σε 6 μήνες χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προυπηρεσίας ως προυπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης. Όποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα) δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης
- Η διάταξη για την παράλληλη απασχόληση επί της ουσίας απαγορεύει στον εργοδότη να εντάσσει ρήτρα απαγόρευσης της παράλληλης απασχόλησης στην σύμβαση εργασίας. Διατηρούνται οι κείμενες διατάξεις για την ανάπαυση που προβλέπουν 11 ώρες ανάπαυση κατ ελάχιστον ανά 24ωρο, αλλά και ΜΕΓΙΣΤΟ χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες κατά μέσο όρο ανά 4μηνο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών (ρήτρα που εκτιμάται πως θα δυσχεράνει την εφαρμογή της παράλληλης απασχόλησης στην πράξη).
- Εισάγει τις συμβάσεις για τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, τις λεγόμενες «συμβάσεις μηδενικών ωρών», προσδιορίζοντας πως ο εργαζόμενος πρέπει να ειδοποιείται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την ανάληψη της εργασίας. Βάζει ωστόσο προστατευτική ρήτρα με ειδική παράγραφο που αναφέρει πως οι συμβάσεις αυτές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να περιλαμβάνουν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση είναι άκυρη.
- Η διευθέτηση του ωραρίου (νόμος Χατζηδάκη) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου - εργοδότη χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του εργαζόμενου. Απαλείφεται η σχετική ρύθμιση του νόμου Χατζηδάκη και πλέον ζητούμενο είναι η «συναίνεση» του εργαζόμενου και όχι το «αίτημα».
- Επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας απαλλάσσονται από την προαναγγελία των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αν όμως κάποιος εργοδότης συλληφθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να παραβιάζει τα ωράρια και να έχει απλήρωτες υπερωρίες, τότε θα επιβάσλλεται δρακόντειο πρόστιμο 10.500€, δηλαδή το πρόστιμο που ισχύει για την αδήλωτη «μαύρη» εργασία.
- Θεσμοθετεί με προυποθέσεις την 6η ημέρα απασχόλησης σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας αλλά και σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας.
- Θεσμοθετεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000€ για όσους απεργούς εμποδίζουν τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν, όταν υπάρχει απεργία στην επιχείρηση.