Νέος απολογισμός του ΔΝΤ για τα λάθη της Ευρώπης στην ελληνική κρίση

Έναν ακόμη απολογισμό για τα λάθη των Ευρωπαίων και της τρόικας στην ελληνική κρίση χρέους δημοσίευσε το ΔΝΤ, σχεδόν 13 χρόνια μετά την έναρξη του Γολγοθά των Ελλήνων και πέντε χρόνια μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
AP

Η έκθεση υπό τον τίτλο «Τα οικονομικά του δημοσίου χρέους, των προγραμμάτων διάσωσης και της κρίσης της ευρωζώνης» που υπογράφεται από τον επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Gourinchas, Pierre-Olivier και τους ερευνητές Philippe Martin και Todd Messer αποτυπώνει με ακαδημαϊκό τρόπο και επιστημονικές διατυπώσεις τις λάθος προσεγγίσεις και τις ιδεοληψίες που εκτίναξαν το λογαριασμό της ελληνικής στήριξης και επέτειναν τον πόνο της διάσωσης.

Είναι ενδεικτικό πως η έκθεση εμπεριέχει την περίφημη έκφραση του πρώην μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Jurgen Stark ο οποίος στις 10 Ιανουαρίου 2010 είχε δηλώσει πως «οι αγορές αυταπατούνται εάν νομίζουν ότι τα άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα βάλουν τα χέρι στο πορτοφόλι τους για να διασώσουν την Ελλάδα».

Οι γνωστοί οικονομολόγοι κάνοντας εκ των υστέρων διαπιστώσεις για τις κρατικές διασώσεις στην ζώνη του ευρώ την περίοδο της οικονομικής κρίσης και εστιάζοντας ειδικά στην Ελλάδα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «παρόλο που μια κατηγορηματική δήλωση μη διάσωσης μειώνει τη διάχυση του κινδύνου, ωστόσο μπορεί να μην είναι η βέλτιστή επιλογή για τη χώρα που δανείζει, εφόσον καταστήσει πιο πιθανό το ότι οι χώρες με υψηλό χρέος θα χρεοκοπήσουν αμέσως».

Με απλά λόγια το ΔΝΤ έρχεται να πει ξανά πως η άρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και των «Γερακιών» της ΕΚΤ το 2010 να δώσουν άμεση ρευστότητα στην Ελλάδα οδήγησε τελικά σε ένα δυσθεώρητο πρόγραμμα διάσωσης και σε μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης και ρευστότητας.

Μπορεί όλα αυτά πλέον να είναι γνωστά, ωστόσο δεν είναι κακό να γίνονται υπομνήσεις λαθών και παραλείψεων που δείχνουν το πόσο ατελής ήταν η ευρωζώνη και πόσο κοντόφθαλμοι και εσωστρεφείς οι ηγέτες που χειρίσθηκαν τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.