Οι ψηφιακές πληρωμές ενισχύουν τον τζίρο των ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών
Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρθηκαν στα οφέλη που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών, όπως η επέκταση του κύκλου εργασιών, η βελτιωμένη ασφάλεια πληρωμών και οι απλοποιημένοι τρόποι πληρωμής.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που είδε τον κύκλο εργασιών του να αναπτύσσεται φτάνει το 32%, με τη ανάπτυξη αυτή να κυμαίνεται μεταξύ 6% - 15%. Σε σχέση με την εξασφάλιση της πληρωμής, σχεδόν έξι στους δέκα συμμετέχοντες, ποσοστό που ανέρχεται σε 58%, υποστήριξε πως με τις ψηφιακές πληρωμές μειώνεται ο κίνδυνος μη είσπραξης, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που άγγιξε το 64% αντιλαμβάνεται τις ψηφιακές πληρωμές ως την πλέον πιο απλή μορφή πληρωμών σε σχέση με άλλες πρακτικές.
Η Sevi Vassileva, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ για τη Visa, δήλωσε: «Είναι κομβικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου στην Ελλάδα αποτελούν συντριπτική πλειονότητα, να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές ώστε να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται δυναμικά. Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας στην Ελλάδα για να απλοποιήσουμε και να επεκτείνουμε την αποδοχή των καρτών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προωθήσαμε τις τοπικές αγορές διευκολύνοντας τους καταναλωτές να υποστηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρείχαμε μέσω της ιστοσελίδας μας χρήσιμες πληροφορίες και εργαλεία για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους. Τέλος, εισαγάγαμε την τεχνολογία Tap to Phone, επιτρέποντας στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές με κάρτα χρησιμοποιώντας τις φορητές συσκευές τους».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Untapped Segment Programme της Visa. Το Πρόγραμμα συστήθηκε για να υποστηρίξει τους μικρούς εμπόρους σε κλάδους με χαμηλά ποσοστά αποδοχής (ψηφιακών πληρωμών), από τη γεωργία και τη μεταποίηση (59%), έως τις υπηρεσίες επαγγελματιών (55%), τις καταναλωτικές υπηρεσίες (55%) και την εκπαίδευση (39%). Το Πρόγραμμα συνεργάζεται με παρόχους υπηρεσιών αποδοχής πληρωμών και παρόχους πληρωμών και προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη για να διευρύνει την αποδοχή ψηφιακών πληρωμών εντός αυτών των τομέων.
Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από την ετήσια, ποσοτική έρευνα αγοράς της Visa, η οποία επιτρέπει στη Visa να συγκεντρώσει ένα εύρος απόψεων μικρών επιχειρήσεων για να αναπτύξει λύσεις πληρωμών που υποστηρίζουν τις ανάγκες τους.