Τσουκαλάς για εργασιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για παράλληλη απασχόληση και σύμβαση μηδενικών ωρών

Ο νόμος δεν αφήνει περιθώριο για δύο 8ωρα εργασίας μέσα σε μια ήμερα, υπογραμμίζει στο Newsbomb.gr ο γνωστός εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς - Τι προβλέπει η σύμβαση μηδενικού ωραρίου για τον εργαζόμενο.

Τσουκαλάς για εργασιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για παράλληλη απασχόληση και σύμβαση μηδενικών ωρών
6'

Για τις νέες διατάξεις που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 8 Σεπτεμβρίου, μίλησε στο Newsbombr.gr ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, παρέχοντας διευκρινίσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την παράλληλη απασχόληση ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα 16ωρης εργασίας μέσα σε μια ημέρα, καθώς υπάρχει ρύθμιση η οποία την «μπλοκάρει».

«Θα μπορεί να υπάρξει μια 8ωρη σύμβαση και μια 5ωρη, δηλαδή ο συνολικός χρόνος απασχόλησης να μην υπερβαίνει τις 13 ώρες την ημέρα. Εκεί υπάρχει και η νομοθεσία που αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει ανάπαυση τουλάχιστον 11 ωρών, όπως είναι το ελάχιστο όριο. Δεν υπάρχουν δύο 8ωρα γιατί αυτό θα προσέκρουε στο ελάχιστο όριο ανάπαυσης», εξήγησε ο εργατολόγος.

Αναφορικά με τον τρόπο που επηρεάζει αυτή η διάταξη τις συντάξεις, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως αναμένεται αυτό να ξεκαθαριστεί με τις ρυθμίσεις που θα φέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Έγιναν αναφορές για το αν θα μετράει (η πολλαπλή απασχόληση) σαν επιπλέον ένσημα ή αν σαν επιπλέον αποδοχές. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί. Προφανώς θα επιλυθεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Έως τώρα η πολλαπλή απασχόληση, δηλαδή η απασχόληση σε έναν εργοδότης πέραν του ενός, μέτραγε παράλληλα όχι για επιπλέον ένσημα αλλά μόνο για προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών. Εκκρεμεί να δούμε αν το υπουργείο προσανατολίζεται σε κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτό ώστε να μετράει και σαν επιπλέον ένσημο με την έννοια της θεμελίωσης».

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε, ότι οι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση θα έχουν ασφαλιστικό κέρδος. Συγκεκριμένα μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» , ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική απόφαση, οι επιπλέον ώρες απασχόλησης θα οδηγούν σε υψηλότερη σύνταξη, αφού θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η διαδικασία.

Τι ισχύει για τη σύμβαση μηδενικού ωραρίου

Παράλληλα, ο Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας για το εργασιακό νομοσχέδιο εστίασε και στις λεγόμενες συμβάσεις «μηδενικού ωραρίου», με βάση τις οποίες ο εργοδότης μπορεί να καλεί τον απασχολούμενο όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει ανάλογα με την ώρα που έχει εργαστεί.

«Πρόκειται για συμβάσεις που δεν θα έχουν ως προδεδομένο όρο ούτε τις ώρες εργασίας, ούτε τις ημέρες εργασίας, ούτε θα υποχρεώνουν τον εργοδότη να απασχολήσει τον εργαζόμενο παρά μόνο σε ένα μίνιμουμ ωρών ανά μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διάταξη αυτή δεσμεύει περισσότερο τον εργαζόμενο σε σύγκριση με τον εργοδότης, καθώς όπως λέει και ο κ. Τσουκαλάς οι συγκεκριμένες συμβάσεις είναι ετεροβαρείς.

«Ενδέχεται να γεννηθούν πολλές υποχρεώσεις για τον εργαζόμενο, αφού θα πρέπει να είναι δευσμευμένος αν τον επιλέξει ο εργοδότης να πάει να εργαστεί, ενώ ο εργοδότης δεν θα έχει την ίδια υποχρέωση να τον απασχολήσει. Άρα είναι ετεροβαρείς συμβάσεις οι οποίες δίνουν πιο πολλά δικαιώματα στην επιχείρηση παρά στον εργαζόμενο», σημείωσε ο εργατολόγος.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορεί στην πράξη να λειτουργήσει αυτή η σύμβαση, ο κ. Τσουκαλάς είπε: «Ένα εστιατόριο δουλεύει Σάββατο και θέλει παραπάνω προσωπικό γιατί έχει παραπάνω δουλειά. Μέχρι πρότεινος έπαιρνε ο εργοδότης και σου έλεγε ''θές να κάνεις ένα μεροκάματο'' και εσύ έλεγες ''δεν μπορώ'' ή ''μπορώ'' και πήγαινες, το έκανες και ασφαλιζόσουν. Ενώ τώρα επειδή έχεις υπογράψει ότι είσαι διαθέσιμος και σε ετοιμότητα υποχρεούσαι αν σε καλέσουν να πάς ενώ ο εργοδότης μπορεί να πει ότι δεν έχω τόση δουλειά και ότι δεν σε χρειάζεται. Θα υπάρχει ένα ελάχιστο όριο ανά μήνα αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ μικρό πχ. 3-4 ώρες».

Σε κάθε περίπτωση ο εργατολόγος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές το εργασιακό νομοσχέδιο είναι θετικό, αλλά όπως λέει προσφέρει μια «ευελιξία» η οποία δεν είναι απαραίτητη.

«Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι κατά γενικές γραμμές θετικό, αλλά η διάταξη των συμβάσεων κατά παραγγελία και η διάταξη που αφορά τη σύμβαση για διευθέτηση ωραρίου με συμφωνία εργαζόμενου εργοδότη, είναι ένα βήμα προς την περαιτέρω ευελιξία η οποία κατά τη γνώμη δεν είναι απαραίτητη», κατέληξε.

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλες οι διατάξεις για τα ωράρια και τους μισθούς

Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει ως άξονα την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας (2019/1152) και αφορά σε «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» ενώ φέρνει και νέο πλαίσιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις υπερωρίες, την 6η μέρα απασχόλησης κ.α. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

  • Οριοθετεί την περίοδο της μαθητείας (δοκιμαστική περίοδος - δόκιμος εργαζόμενος) σε 6 μήνες χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προυπηρεσίας ως προυπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης. Όποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα) δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης
  • Η διάταξη για την παράλληλη απασχόληση επί της ουσίας απαγορεύει στον εργοδότη να εντάσσει ρήτρα απαγόρευσης της παράλληλης απασχόλησης στην σύμβαση εργασίας. Διατηρούνται οι κείμενες διατάξεις για την ανάπαυση που προβλέπουν 11 ώρες ανάπαυση κατ ελάχιστον ανά 24ωρο, αλλά και ΜΕΓΙΣΤΟ χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες κατά μέσο όρο ανά 4μηνο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών (ρήτρα που εκτιμάται πως θα δυσχεράνει την εφαρμογή της παράλληλης απασχόλησης στην πράξη).
  • Εισάγει τις συμβάσεις για τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, τις λεγόμενες «συμβάσεις μηδενικών ωρών», προσδιορίζοντας πως ο εργαζόμενος πρέπει να ειδοποιείται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την ανάληψη της εργασίας. Βάζει ωστόσο προστατευτική ρήτρα με ειδική παράγραφο που αναφέρει πως οι συμβάσεις αυτές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να περιλαμβάνουν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση είναι άκυρη.
  • Η διευθέτηση του ωραρίου (νόμος Χατζηδάκη) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου - εργοδότη χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του εργαζόμενου. Απαλείφεται η σχετική ρύθμιση του νόμου Χατζηδάκη και πλέον ζητούμενο είναι η «συναίνεση» του εργαζόμενου και όχι το «αίτημα».
  • Επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας απαλλάσσονται από την προαναγγελία των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αν όμως κάποιος εργοδότης συλληφθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να παραβιάζει τα ωράρια και να έχει απλήρωτες υπερωρίες, τότε θα επιβάσλλεται δρακόντειο πρόστιμο 10.500€, δηλαδή το πρόστιμο που ισχύει για την αδήλωτη «μαύρη» εργασία.
  • Θεσμοθετεί με προυποθέσεις την 6η ημέρα απασχόλησης σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας αλλά και σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας.
  • Θεσμοθετεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000€ για όσους απεργούς εμποδίζουν τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν, όταν υπάρχει απεργία στην επιχείρηση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή