Λάδι από... χρυσό: 130 ευρώ για έναν τενεκέ στην Αχαΐα
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή του ελαιολάδου εξαιτίας της μειωμένης φετινής παραγωγής και της έλλειψης αποθεμάτων, λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και της ξηρασίας που καταγράφεται στις χώρες παραγωγούς.
Η κατάσταση έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο λόγω των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, που είχαν μεγάλη διάρκεια και ήταν διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων σημαντικό μέρος των ελαιόδεντρων της χώρας μας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η παραγωγή φέτος αναμένεται να πιεστεί ακόμα περισσότερο και να κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους.
Σε απόγνωση οι παραγωγοί
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Αθανασία Σταμοπούλου, στην Αχαΐα φέτος δεν υπάρχει καρπός, λόγω της έντονης ξηρασίας. Οι ντόπιοι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι«Θα πούμε το λάδι λαδάκι». Το πρόβλημα επιδεινώθηκε, όπως λένε και από τις φωτιές.
Αυτή τη στιγμή, το ελαιόλαδο φεύγει από τον παραγωγό της Αχαΐας προς 8 με 10 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,20 με 4,30 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.
Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ». Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου νέας σοδειάς ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα.
Αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ
Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
Την ίδια ώρα παράγοντες της εγχώριας αγοράς δεν βλέπουν να σταματάει σύντομα το ανοδικό ράλι, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι. Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.