Οι φτωχοί στις ΗΠΑ γίνονται φτωχότεροι
Μιλώντας στο Bloomberg ο Τζάστιν Κινγκ, διευθυντής πολιτικής στην εταιρεία λογισμικού Propel που διεξάγει έρευνες για θέματα επιδομάτων, επισήμανε πως «η αμερικανική οικονομία πηγαίνει πραγματικά καλά, αλλά υπάρχει πολλή δυσπραγία μεταξύ των Αμερικανών, μεταξύ ανθρώπων και νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος που δυσκολεύονται πάρα πολύ τώρα». Ο ίδιος προσθέτει πως αιτία είναι η κατάργηση πολλών επιδομάτων ή η μείωσή τους, «και αυτά που βλέπουμε είναι τα αποτελέσματα».
Από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας που εκπόνησε η Propel μέσα στον Αύγουστο προκύπτει πως περισσότερα από 4 στα 10 φτωχά νοικοκυριά των ΗΠΑ δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες τους μετά τη λήξη των έκτακτων προγραμμάτων στήριξης. Ο λόγος για τους Αμερικανούς που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και έπαιρναν οικονομική βοήθεια από το Πρόγραμμα Στήριξης Διατροφής (SNAΡ).
Τα σχετικά στοιχεία φέρουν το 42% των φτωχών νοικοκυριών να έχουν μειώσει τα γεύματα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τον Αύγουστο. Παράλληλα, το 55% δήλωσε ότι τρέφεται λιγότερο γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος των τροφίμων. Οπως τονίζει το Propel, πρόκειται για ποσοστά υπερδιπλάσια των αντίστοιχων του περασμένου έτους, όταν μόνο το 20% των φτωχών νοικοκυριών δήλωνε ότι μείωσε τα ημερήσια γεύματα και το 27% ότι είχε μειώσει γενικότερα την τροφή που λάμβανε. Είναι, άλλωστε, μεγαλύτερα και από τα αντίστοιχα της ίδιας έρευνας τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, μέσα στον Αύγουστο αυξήθηκε ο αριθμός των αμερικανικών νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος που αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια από τις παροχές ή για την ακρίβεια τους έκοψε την παροχή η εταιρεία κοινής ωφελείας γιατί δεν είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς τους.
Ομοίως έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων δήλωσαν ότι χρωστούν ενοίκια, καθώς ανέρχεται πλέον στο 20% και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο των φτωχών νοικοκυριών χωρίς παιδιά. Περίπου το 30% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς των εταιρειών κοινής ωφελείας, ενώ τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν κάποιου είδους χρέος που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε 2.800 νοικοκυριά που λάμβαναν βοήθεια από το πρόγραμμα ΕΒΤ. Το είχε εγκρίνει το Κογκρέσο το 2020, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε αναγκάσει το αμερικανικό κράτος να διακόψει τη λειτουργία των σχολείων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Το εν λόγω πρόγραμμα προσέφερε βοήθεια σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που είχαν μικρά παιδιά και εξαιτίας του lockdown αυτά έχαναν τα δωρεάν γεύματα που τους προσέφεραν στο σχολείο.
Στόχευε εν ολίγοις να υποκαταστήσει αυτά τα δωρεάν γεύματα με χρήματα για την αγορά τροφίμων, αλλά από πέρυσι το καλοκαίρι τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν μειωθεί κατά 70%. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, το αμερικανικό Κογκρέσο περιόρισε τα επιδόματα για τη διατροφή των παιδιών στα 120 δολ. ανά παιδί, ενώ στην κορύφωσή του το πρόγραμμα προσέφερε από 250 έως 400 δολ. ανά παιδί.
Η κυβέρνηση δικαιολογεί τη διακοπή των επιδομάτων ή τη ριζική μείωσή τους επικαλούμενη το τέλος της πανδημίας και της περιόδου έκτακτης ανάγκης, το οποίο και κήρυξε η ίδια τον Μάιο. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί για τα φτωχά νοικοκυριά των ΗΠΑ, καθώς το πρόγραμμα πρέπει να έχει διαθέσει όλα τα κεφάλαιά του μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα τερματισθεί.