Ελαιόλαδο: Η αύξηση στην τιμή του έφερε κλοπές στην Κρήτη - Αρπάζουν τενεκέδες από σπίτια σε χωριά
Εκτινάσσεται η τιμή του ελαιόλαδου με αποτέλεσμα επίδοξοι κλέφτες να σηκώνουν τενεκέδες από χωριά στην Κρήτη
Η εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου έχει φέρει και στην Κρήτη, μετά την Ισπανία κλοπές από επιτήδειους που προσπαθούν να πλουτίσουν από την πώλησή του.
Στην Ισπανία, τη νούμερο 1 παραγωγική χώρα το φαινόμενο κλοπών παρατηρείται από το 2019 με την Αστυνομία να προχωράει στην ανακάλυψη των κλεφτών μέσα από ελιές gps, οι οποίες οδηγούσαν τις Αρχές στους κλέφτες.
Ωστόσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με μικρότερες ποσότητες από εκείνες της Μεσογειακής χώρας. Συγκεκριμένα εδώ και λίγα 24ωρα έχουν κλαπεί από χωριά του Ηρακλείου περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου, περίπου δηλαδή 2000 ευρώ στην τσέπη.
Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ελαιοπαραγωγός από τις Αρχάνες Ηρακλείου, ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, το λάδι έχει καταντήσει χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή να φτάνει στον παραγωγό 8,35 ευρώ συν το ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα το λίτρο στον καταναλωτή κοστίζει από 12 έως και 16 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ένας τόνος ελαιόλαδο στην Κρήτη φτάνει τα 10.000 ευρώ και έτσι οι επίδοξοι κλέφτες επιδιώκουν να παίρνουν όσες περισσότερες ποσότητες μπορούν για να τις πουλάνε παρουσιάζοντάς τες και ως δικές τους.
Οι κάτοικοι των χωριών εκτός από το λάδι που πουλάνε φυλάνε και στις αποθήκες των εργαστηρίων ή των σπιτιών τους ντενεκέδες για να έχουν όλη τη χρονιά. Άτομα που γνωρίζουν λοιπόν που βρίσκεται το λάδι το κλέβουν από τους παραγωγούς και το πουλάνε.
Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου – Τέλος οι εξαγωγές του από την Τουρκία
Ο ελαιοπαραγωγός μιλώντας στην ΕΡΤ και για το ζήτημα της αύξησης ανέφερε ότι η Ισπανία που είναι η πρώτη αυτή τη στιγμή σε παραγωγή ελαιόλαδου έχει εκτινάξει τις τιμές του. Ακολουθεί η Ελλάδα και η Ιταλία. Η τέταρτη σε παραγωγή χώρα, η Τουρκία πουλούσε το λάδι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα στην Ιταλία να το διοχετεύουν και να το παρουσιάζουν σαν δικό τους. Έτσι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα για τις εξαγωγές.
Αυξήσεις έως και 50% μέσα σε έναν χρόνο
Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ελλάδα είναι δυσοίωνες, καθώς γίνεται λόγος ακόμα και για 60% μείωση σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν, μάλιστα, και ακραία σενάρια που αναφέρουν πως η μείωση στην παραγωγή μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90%!
Την ίδια στιγμή, μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει και η Ισπανία, η οποία παράγει το 45% της παγκόσμιας αγοράς ελαιόλαδου, κάτι που οδηγεί προφανώς σε εκτίναξη των τιμών αλλά και σε φαινόμενα έλλειψης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 100% και συνεχίζεται το ράλι ανόδου, με τον καταναλωτή να είναι αυτός που πληρώνει το… μάρμαρο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μία σχετική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί τον χειμώνα του 2024-2025, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τιμή έχει φτάσει σε σημεία που καθιστούν το ελαιόλαδο τον «υγρό χρυσό» της εποχής.