«Ματώνουν» οι ολλανδικές τραπεζικές μετοχές – Επιβολή έξτρα φόρου από την κυβέρνηση

Οι μετοχές των ολλανδικών τραπεζών δέχονται σημαντικές πιέσεις στον απόηχο της ψήφισης από το Κοινοβούλιο σχετικής ρύθμισης για επιβολή υψηλότερου φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι μετοχές της ING, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από άποψη ενεργητικού, υποχωρούν 5% , ενώ αυτές της ανταγωνιστικής ABN Amro σημειώνουν πτώση 4%.

Η πλειοψηφία των Ολλανδών βουλευτών ψήφισε αργά το βράδυ της Πέμπτης υπέρ μιας σειράς φορολογικών προτάσεων με στόχο τη χρηματοδότηση αφενός της αύξησης του κατώτατου μισθού και αφετέρου μέτρων που αφορούν τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών το 2024.

Ένα από τα μέτρα ήταν η αύξηση κατά 70% στις εισφορές που πληρώνουν οι τράπεζες , η οποία θα αποφέρει περίπου 850 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης επιβλήθηκε νέος φόρος για αγορές μετοχών που αναμένεται αποφέρει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο… μάτι του κυκλώνα, όταν η κυβέρνηση πρότεινε νέο φόρο, ακολουθώντας το παράδειγμα των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Λιθουανίας τον περασμένο χρόνο.