Σκρέκας για ελαιόλαδο: «Δεν θα έχουμε λάδι στην Ελλάδα αν βάλουμε πλαφόν»

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξηγεί για ποιον λόγο το παρθένο ελαιόλαδο δεν μπορεί να πωληθεί σε περσινές τιμές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στα ύψη
INTIME

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μίλησε για το μείζον θέμα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά και αυτό είναι η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία σκαρφαλώνει από τα 4 ευρώ το κιλό σε 8 και 9 ευρώ.

«Οι τιμές σήμερα χονδρικής στο λάδι είναι από 8 – 9 ευρώ. Μπορούμε να αγοράσουμε και να εισάγουμε με 4-5 ευρώ; Όχι. Το λάδι όπου παράγεται στον κόσμο έχει 8-9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν και λέγαμε ‘’3 ευρώ στον παραγωγό;’’. Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, θα ήταν καταστροφικό γιατί ο καταναλωτής θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο. Όχι 12 ευρώ αλλά 20 – 30 – 40. Εμείς πάμε σε αυτόν που πουλά το συσκευασμένο προϊόν και να πάμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα λεπτό παραπάνω από όσα έβαζε το 2021. Ότι δεν θα πάει να κερδοσκοπήσει. Το κάνουμε ήδη και εφόσον έχουμε ευρήματα θα τα ανακοινώσουμε».

Έλεγχοι για πάταξη της αισχροκέρδειας

Όσον αφορά το γενικότερο πρόβλημα της ακρίβειας εξήγησε: «Το θέμα της ακρίβειας είναι πράγματι αυτό που απασχολεί περισσότερο το ελληνικό νοικοκυριό. Γίνονται προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα παρέμβασης που έχουμε πάρει που φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι στις 3 χώρες που έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Στην τελευταία έκθεση που έχουμε, βλέπουμε 20 προϊόντα, φρούτα και λαχανικά φθηνότερα από την Ισπανία και έχουμε 13 προϊόντα πιο ακριβά. Βρισκόμαστε στον μέσο όρο θα έλεγα της Ευρώπης».

Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN ανέφερε για την αισχροκέρδεια ότι θα εντεθούν οι έλεγχοι. «Δεν θα σταματήσουμε και έχουμε εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και το επόμενο διάστημα. Στην πηγή του κακού γίνονται οι έλεγχοι. Το να προχωρήσουμε σε ένα πλαφόν ή σε μια διατίμηση στον παραγωγό αυτό θα σημαίνει άδεια ράφια. Εμείς πάμε στον έμπορο, στην εισαγωγική εταιρεία και ελέγχουμε τα μικτά κέρδη. Να επιβάλλουμε εκεί τα πρόστιμα. Στους μεσάζοντες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ελαιόλαδο: 100% αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε δύο μήνες - Παραδείγματα

Όπως είναι ήδη γνωστό από τα 3,5 και 4 ευρώ που πωλούταν πέρυσι το κιλό από τον παραγωγό στον έμπορο πλέον αγγίζει τα 8 με 9 ευρώ με αποτέλεσμα να φτάνει στα ράφια στα… 15 ευρώ.

Ο Γιώργος Κατσούλης, ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσηνία εξηγεί για ποιον λόγο αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να πουλήσουν 30% πάνω το λάδι, ένα από τα πιο βασικά αγαθά της ελληνικής κουζίνας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη, η παραγωγή είναι μειωμένη στις μεγάλες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες καθορίζουν τις τιμές μιας και το ελαιόλαδο δεν διακατέχεται στη χώρα από εθνική στρατηγική.

Ένας ακόμα παράγοντας που έφτασε τις τιμές στα ύψη είναι η αύξηση του εργατικού κόστους καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς εργάτες, αλλά και η αύξηση στα υλικά για τον αγρό, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Τέλος η αύξηση στο ενεργειακό κόστος επηρεάζει και τους παραγωγούς.

Από τα 3,5 ευρώ στα 8 ευρώ η χονδρική στο ελαιόλαδο

Ο κ. Κατσούλης μιλώντας και στην πρωινή εκπομπή του Open δήλωσε ότι οι πρώτες τιμές που ακούγονται για τη φετινή σοδειά είναι στα 9 ευρώ, με αποτέλεσμα να φτάνει στον καταναλωτή στα 15 ευρώ στο σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές διαμορφώνονται και από τις χώρες που έχουν πάτημα στις αγορές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ελέγξει την εγχώρια αγορά και να ορίσει δικές τις τιμές, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια εθνική στρατηγική και δίνει τη μεγαλύτερη ποσότητα χύμα στο εξωτερικό.

Παραδείγματα:

Στις αρχές Αυγούστου το λίτρο κόστιζε 7 ευρώ, στα τέλη αυγούστου 9 ευρώ, στις αρχές Σεπτεμβρίου στα 11,90 ευρώ και στα τέλη σεπτεμβρίου στα 14,70 ευρώ.

Τέλος στην ΕΕ η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου τον Ιούλιο έφτανε πάνω από 6,5 ευρώ το κιλό.

Σχετικές ειδήσεις