Ελαιόλαδο: Οι κλοπές αξίας 500 εκατ. ευρώ και το ξέφρενο ράλι στις τιμές
H ξηρασία που πλήττει τη Μεσόγειο αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή ελαιολάδου τους επόμενους μήνες, γεγονός που οδηγεί την τιμή του «πράσινου χρυσού» σε ιστορικά υψηλά.
Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου ξεπέρασαν τα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 6.242 δολαρίων ανά τόνο το 1996.
Και αυτή τη σεζόν, η οποία θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, ο κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο Ισπανία αναμένεται να παράξει περίπου 750.000 τόνους ελαιόλαδο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Γεωργίας, νούμερο που εξακολουθεί να είναι το μισό στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, όπου η χώρα παρήγαγε περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους.
Οι εισαγωγές από την Αμερική αποτελούν συνήθως περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου, σύμφωνα με το Υπουργείο, αλλά φέτος το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι πιο κοντά στο 40%.
Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Γεωργίας αναθεώρησε την εκτίμηση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου από το 2022 έως το 2023 στους 2,5 εκατομμύρια τόνους, 25% χαμηλότερα τόσο από το προηγούμενο έτος όσο και από τον μέσο όρο της πενταετίας.
«Οι καταναλωτικές και πολιτιστικές προτιμήσεις για το ελαιόλαδο καθιστούν δύσκολη την υποκατάσταση παρά τις άφθονες προμήθειες άλλων φυτικών ελαίων», αναφέρεται στην έκθεση.
Ένα μπουκάλι ελαιόλαδο στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ κοστίζει τώρα κατά μέσο όρο 9,92 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen από περίπου είναι 7,88 δολάρια που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Η Ισπανία δεν είναι η μόνη μεσογειακή χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Η ελληνική σοδειά θα αποδώσει περίπου 160.000 έως 170.000 μετρικούς τόνους την τρέχουσα σεζόν, ανέφερε την Παρασκευή η εταιρεία τιμολόγησης βασικών προϊόντων διατροφής Mintec. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση από τους 340.000 τόνους που εκτιμάται πως ήταν η παραγωγή την περασμένη σεζόν.
Η ξηρασία επηρέασε επίσης τις ελαιοκαλλιέργειες στην Πορτογαλία, την Τυνησία και το Μαρόκο. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είχε μια ισχυρή συγκομιδή πέρυσι, αλλά απαγόρευσε τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου για να αποφύγει μια εγχώρια έλλειψη.
Στην Ισπανία, η έλλειψη ελαιολάδου έχει αυξήσει το κόστος και έχει προκαλέσει έξαρση στις κλοπές.
«Στην Ισπανία, έχουμε συνηθίσει οι τιμές του ελαιολάδου να είναι χαμηλότερες από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στο Euronews ο Jaime Lillo, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Όπως ανέφερε το περί τα 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αξίας μισού εκατομμυρίου δολαρίων, κλάπηκαν τον Αύγουστο.