Πετρέλαιο: Πάνω από τα 88 δολ. το βαρέλι

Αναλυτές θεωρούν ότι σύντομα το πετρέλαιο θα εκτοξευθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω του πολέμου στη Γάζα

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 88 δολ. το βαρέλι
2'

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 91 δολάρια το βαρέλι σήμερα Δευτέρα καθώς κλιμακώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, το επενδυτικό κοινό ανησυχεί για τυχόν περαιτέρω αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού αν ο πόλεμος στη Γάζα επεκταθεί στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, το Μπρεντ ξεπέρασε τα 91,2 δολάρια το βαρέλι στις αγορές της Ασίας σημειώνοντας άνοδο από την τιμή των 90,89 δολαρίων της Παρασκευής. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε στο CBS την Κυριακή ότι δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στο επίπεδο ετοιμότητας απέναντι στο Ιράν αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή».

Αναλυτές του AZN Research αναμένουν την τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει σύντομα τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία εξάπλωσης της κρίσης. «Ούτε το Ισραήλ, ούτε η Χαμάς είναι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου αλλά το ρίσκο στην αγορά είναι αυξημένο στην περίπτωση εξάπλωσης της κρίσης», σημειώνεται σε έκθεση της Παρασκευής. Και προσθέτουν ότι «αν εμπλακεί το Ιράν, σχεδόν 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός διάθεσης τόσο άμεσα όσο και εξαιτίας των διαταραχών που θα προκληθούν στην αλυσίδα διανομής», τονίζεται.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν επί μήνες καθώς η μείωση στην παραγωγή εκ μέρους της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας προκαλούσαν τριγμούς στις αγορές, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα επιφέρουν τελικά και οι κυρώσεις των δυτικών χωρών στη Ρωσία. Παράλληλα, η ισοτιμία του σέκελ του Ισραήλ με το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 3% τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την πώληση 30 δισ. δολαρίων σε συνάλλαγμα για να ισορροπήσει την πτώση του σέκελ που παρατηρείται από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή