Ελαιόλαδο: Στα 9,25 ευρώ/κιλό το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν - Τι σημαίνει αυτό για τις τσέπες μας
Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα στην αγορά, έφτασε (εδώ και καιρό) και στο ελαιόλαδο, με τα μηνύματα για το μέλλον να μην είναι τα καλύτερα για τους καταναλωτές.
Το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν «κλείστηκε» στα 9,25 ευρώ ανά κιλό στον πρώτο διαγωνισμό της σεζόν από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα ελαιοκομική περίοδο.
Αν και στην αγορά η συγκεκριμένη τιμή, δεδομένων των συνθηκών, κρίνεται ως ικανοποιητική, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια στο πού θα... κάτσει η μπίλια στις τιμές.
Χαρακτηριστικό είναι δε, πως η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μειωμένη στην Ελλάδα στο 75%, απόρροια τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο δε και των πυρκαγιών του καλοκαιριού.
Ωστόσο, πρακτικά σημαίνει, πως το 9,25 που έκλεισε η πρώτη τιμή, σημαίνει πως στα ράφια οι καταναλωτές θα βρίσκουν το ελαιόλαδο στα 12 και 13 ευρώ!
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο».
Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαρρήκτες δεν ψάχνουν πλέον κοσμήματα αλλά ελαιόλαδο!
Σχεδόν 37 τόνοι ελαιολάδου, αξίας άνω των 368.000 ευρώ, εκλάπησαν την περασμένη εβδομάδα από τις αποθήκες συνεταιρισμού στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και οι ντόπιοι υποψιάζονται ότι υπεύθυνοι είναι άνθρωποι εκ των έσω. Ακόμα 100 λίτρα ελαιόλαδου «έκαναν φτερά» από αποθήκη στη Μεσσηνία. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι διαρρήκτες παραβίασαν μια σιδερένια πόρτα στον Πολύγυρο, ενώ στη Μεσσηνία εξουδετερώθηκε ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας.
«Το ελαιόλαδο έκανε φτερά. Έμεινε ελάχιστο στις αποθήκες», λένε οι αγρότες στον Πολύγυρο. «Ξαφνικά την Δευτέρα ο ελαιοπαραγωγοί που πήγαν στις αποθήκες αντιλήφθηκαν ότι δεν έμεινε σταγόνα στις δεξαμενές. Την επόμενη ημέρα ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε την κλοπή του ελαιόλαδου και σταδιακά το λάδι πουλήθηκε στη συνέχεια μέσω του συνεταιρισμού καθώς και με άλλους τρόπους. Πιστεύουμε ότι η κλοπή έγινε από ανθρώπους που γνώριζαν αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιοι ακριβώς είναι υπεύθυνοι», λέει ο δικηγόρος του συνεταιρισμού, Θανάσης Γιοβανούδας στον Guardian.
Η κλοπή σημειώθηκε μετά από μια πολύ κακή παραγωγικά χρονιά που έχει προκαλέσει την αλματώδη αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου. «Οι τιμές πέρυσι αυξήθηκαν κατά 200% εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής και όπως καταλαβαίνουμε όλοι παίζονται πολλά χρήματα τώρα», υποστηρίζει ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).
«Πλέον, στόχος των διαρρηκτών δεν είναι τα ακριβά κοσμήματα αλλά το ελαιόλαδο. Στη βόρεια περιοχή του νομού έχουν διαπιστωθεί διαρρήξεις σε σπίτια όπου στόχος είναι οι αποθήκες, ενώ παρατηρούνται πλέον και κλοπές ελαιόλαδου από τα νεκροταφεία», λένε στη Μεσσηνία.
Κλοπές ελαιόλαδου σημειώνονται και στην Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο 16 άτομα συνελήφθησαν για την κλοπή 19 τόνων ελαιόλαδου και σύμφωνα με τις αρχές, η σπείρα είχε κάνει επιδρομή σε έξι φάρμες στα περίχωρα της Μαδρίτης.
Η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και την Ιταλία και η φετινή σοδειά αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με άλλες χρονιές.