Οι 23 servicers που κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 500.000 ευρώ αν δεν σέβονται τους δανειολήπτες
Ποιες είναι οι εταιρίες που κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο και ενδεχομένως σας έχουν γίνει στενός κορσές;
Σημαντικές αλλαγές στο σύνολο της αγοράς πιστώσεων και δανείων επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη.
Με το νέο νομοσχέδιο οι εταιρείες που έχουν εξαγοράσει δάνεια από τις τράπεζες και πλέον είναι υπεύθυνες για την είσπραξη τους είναι υποχρεωμένες για τα εξής:
1.Να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των δανειοληπτών (σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών).
2.Να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες με τρόπο που δεν συνιστά παρενόχληση, καταναγκασμό ή αθέμιτη επιρροή, και να σέβονται.
3.Να γνωστοποιούν στον δανειολήπτη εγγράφως, σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης και πάντα πριν από την πρώτη είσπραξη οφειλών, αλλά και όποτε ζητείται από τον δανειολήπτη, μεταξύ άλλων τα εξής:
4.Να καθιερώσουν διαφανείς, άμεσες και δωρεάν διαδικασίες για τη διαχείριση των καταγγελιών των δανειοληπτών.
5.Να εφαρμόζουν μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, που να διασφαλίζουν:
Οι ποινές
Οι ποινές που προβλέπονται για όσους παραβιάζουν τις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και φθάνουν μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Οι ποινές επιβάλλονται από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς (υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τράπεζα της Ελλάδος).
Ποιες είναι όμως αυτές οι εταιρίες που κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο και ενδεχομένως σας έχουν γίνει στενός κορσές;
Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ