Wall Street: Η «Μαύρη Δευτέρα», η 36η επέτειος και οι φόβοι για νέο κραχ
Κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να πει ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι φαίνονται πρόθυμοι να το ξαναζήσουν, κάτι που αποδεικνύεται από τον πολλαπλασιασμό των διαγραμμάτων, τα οποία συγκρίνουν την πρόσφατη συναλλακτική εικόνα του χρηματιστηρίου με το 1987. Ακολουθεί ένα παράδειγμα από το The Market Ear το οποίο κυκλοφόρησε μετά τη δημοσίευση μιας στήλης από τον John Authers του Bloomberg.
Ο Authers επεσήμανε ότι ο Nasdaq το 2023 ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο με τον Dow το 1987 και ότι αυτό το μοντέλο έχει επίσης εμφανιστεί στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Βεβαίως, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των αγορών σήμερα και του 1987. Πρώτον, τα χρηματιστήρια έχουν ενισχύσει τους μηχανισμούς διακοπής συναλλαγών προκειμένου να αποτρέψουν τη διψήφια κατάρρευση σημαντικών δεικτών κατά τη διάρκεια μιας μόνο συνεδρίασης.
Ένα άλλο γράφημα δείχνει πως ενώ ο S&P 500 έχει ενισχυθεί φέτος παρά τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, τα κέρδη του δείκτη έχουν συγκεντρωθεί σε λίγες μετοχές. Εκτός από αυτούς τους λίγους τυχερούς, μεγάλο μέρος των μετοχών υποαποδίδουν ή συνέχισαν να υποχωρούν μετά τις απώλειες το 2022.
Οι μετριοπαθείς επενδυτές υποστηρίζουν ότι οι καταστροφολόγοι κάνουν συγκρίσεις με το 1987, ενώ αγνοούν σημαντικές διαφορές.
«Το 1987, η αγορά ήταν πιο υπεραγορασμένη, η πτώση του Οκτωβρίου πριν από το κραχ ήταν πολύ πιο έντονη, τα επιτόκια ήταν υψηλότερα, η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιταχύνονταν και οι κυκλικοί τομείς ήταν ισχυρότεροι». Όλα τα παραπάνω είναι σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση, σημείωσε Ο Ed Clissold και ο Thanh Nguyen, αναλυτές στρατηγικής στο Ned Davis Research.
Αυτό δεν πτόησε κάποιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να προβλέψουν ένα κραχ ενόψει της φετινής επετείου.
Στις 19 Οκτωβρίου 1987, ο Dow Jones Industrial Average DJIA σημείωσε βουτιά 508 μονάδων, μια πτώση σχεδόν 23%, σε μια ημερήσια φρενίτιδα πωλήσεων που δοκίμασε τα όρια του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τότε ο S&P 500 είχε υποχωρήσει περισσότερο από 20%. Στα σημερινά επίπεδα, μια ισοδύναμη ποσοστιαία πτώση θα μεταφραζόταν σε απώλεια μιας ημέρας άνω των 7.700 μονάδων. Τα συστήματα συναλλαγών καθιστούν σχεδόν αδύνατη μια πτώση παρόμοιου μεγέθους.
Ακόμη και στη Wall Street, ορισμένοι χρησιμοποιούν την επέτειο ως ευκαιρία για να ρίξουν μια άλλη ματιά στις αποδόσεις του Δημοσίου και στο σκοτεινό σύννεφο που ρίχνουν πάνω από τις μετοχές.
Ο Παγκόσμιος Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Jefferies, Christopher Wood, μοιράστηκε πρόσφατα μερικά γραφήματα συγκρίνοντας τη σχέση μεταξύ των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων από το 2023 έως το 1987, οδηγώντας στο σημείο που οι μετοχές έδειχναν ανθεκτικές σε υψηλότερες αποδόσεις το 1987 μέχρι που τελικά συνθηκολόγησαν με μια οικονομία που κλονίστηκε.
«Η πιθανή ομοιότητα με αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του 1987 είναι ότι το ιστορικό κραχ του χρηματιστηρίου είχε προηγηθεί ένα μεγάλο sell-off στο 10ετές κρατικό ομόλογο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», είπε ο Woods στην έκθεση.
Πάντως κάποιοι στη Wall Street έχουν υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητη ένα sell off στο χρηματιστήριο για να σταματήσει το ξεπούλημα στα ομόλογα.