Πιθανή νέα χρηματοδότηση του προγράμματος «Σπίτι μου» με 1 δισ. ευρώ
Το ενδεχόμενο να ζητήσει το υπουργείο Εργασίας επιπλέον του ενός 1 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση για το νέο έτος για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι ανοικτό σύμφωνα με δημοσίευμα του ot.gr. Αυτό ανοίγει το δρόμο για υπαγωγή και νέων δικαιούχων στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε ό,τι αφορά στην πορεία των αιτήσεων, οι μισές που αφορούν σε επιδότηση στεγαστικού δανείου από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα παραμείνουν – υπό έγκριση – για στεγαστική συνδρομή από τη ΔΥΠΑ και μέσα στο 2024.
Σε εκκρεμότητα
Αυτή τη στιγμή σε «επιλαχούσα» σειρά βρίσκονται 14.000 αιτήσεις με προέγκριση και αναμένουν το νέο έτος προκειμένου να υλοποιηθούν. Η οριστική έγκριση και η υλοποίηση των αιτήσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα εξαιτίας της καθυστέρησης της χρηματοδότησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 40.000 αιτήσεις και το πρόγραμμα είναι «κλειστό» για περαιτέρω δανειοδότηση λόγω της περαιτέρω χρηματοδότησής του.
Από αυτές, οι 12.000 έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Οι 14.000 που έχουν λάβει προέγκριση βρίσκονται σε σειρά προτεραιότητας, ενώ οι 10.000 έχουν λάβει τελική έγκριση.
Μέσα στο επόμενο διάστημα όσα δάνεια μεταξύ των 10.000 αποδεσμευθούν από εκείνους οι οποίοι έχουν λάβει τελική έγκριση (λόγω τεχνικών, νομικών εμπλοκών, μη ανεύρεσης ακινήτου) θα δοθούν κατά σειρά προτεραιότητας σε κάθε επόμενο από τις – εν αναμονή – 14.000 περιπτώσεις που έχουν τις προεγκρίσεις.
Προδιαγραφές
Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.
Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 90,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980 – δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών σπίτια. Ενώ παράλληλα, το 67,22% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75 τ.μ. έως 95 τ.μ.
Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων η διαθεσιμότητα μειώθηκε στις 3 από τις 10 κατοικίες με το 80,6% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990.
Στενά χρονικά όρια
Υπάρχουν δε περιπτώσεις που λόγω των «στενών» ορίων – δηλαδή 60 μέρες, που δίνει ο νόμος για την εξεύρεση κατοικίας και των απαραίτητων δικαιολογητικών – «χάνονται» οι προθεσμίες.
Έτσι οι αιτήσεις που έλαβαν την τελική έγκριση αλλά το ακίνητο δεν μπορεί να αποκτηθεί (π.χ. γιατί προέκυψαν τεχνικά, νομικά ή άλλα προβλήματα σχετιζόμενα με την εκτέλεση της αγοραπωλησίας του ακινήτου) τότε το δάνειο προχωρά στον επόμενο επιλαχόντα.
Προτεραιότητα στη λήψη όσων δανείων «αποδεσμευθούν», θα έχουν όσοι έχουν λάβει προέγκριση και θα δηλώσουν χρονικά πρώτοι ότι έχουν βρει ακίνητο.