Μετά το ελαιόλαδο και το κρασί, «θύμα» των καιρικών συνθηκών

Η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη μειώθηκε φέτος, καθώς κορυφαίοι παραγωγοί όπως η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετώπισαν δυσχερείς καιρικές συνθήκες.

Μετά το ελαιόλαδο και το κρασί, «θύμα» των καιρικών συνθηκών
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
1'

Ένας ξηρός χειμώνας, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και μια περίοδος βροχών της άνοιξης κατέστρεψαν τους αμπελώνες σε βασικές περιοχές, σύμφωνα με τα συνδικάτα Copa-Cogeca που εκπροσωπούν τους ευρωπαίους αγρότες. Η Ιταλία έχασε τη θέση της ως ο κορυφαίος παραγωγός κρασιού της Ευρώπης για πρώτη φορά σε επτά χρόνια μετά από μια πτώση της παραγωγής κατά 12%.

Οι ισπανικοί αμπελώνες έχουν δεχθεί επίσης πλήγμα, όπως και οι παραγωγοί στην Αυστρία, την Ελλάδα, την Κροατία και τη Σλοβακία. Η Γερμανία σημείωσε επίσης μια μικρή πτώση, αν και σχετιζόταν κυρίως με τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος παραγωγής σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, ανέφεραν τα συνδικάτα. Η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι είναι 5,5% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η Γαλλία έγινε ο κορυφαίος παραγωγός κρασιού της περιοχής, αφού ήταν μια από τις λίγες χώρες, μαζί με την Πορτογαλία, που είδε τη συγκομιδή της να αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη εξακολουθεί να παλεύει με τη συσσώρευση υπερβολικού κρασιού, μετά από μια ισχυρή συγκομιδή πέρυσι και τον πληθωρισμό που έχει περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν τα εισοδήματα των παραγωγών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή