Αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση στις συντάξεις χηρείας εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και μείωση στις συντάξεις χηρείας σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση στις συντάξεις χηρείας εξετάζει το υπουργείο Εργασίας
3'

Δε θα περιληφθούν τελικά στο νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και οι μειώσεις των συντάξεων χηρείας, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι εντός των επόμενων μηνών, τα θέματα θα επανέλθουν προς συζήτηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου αυτή να καταστεί δικαιότερη για τους φορολογούμενους αλλά και να μην μειώσει τα έσοδα του ειδικού ταμείου.

Πρόσφατα εξάλλου ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πάνος Τσακλόγλου αναφερόμενος στο θέμα είχε σημειώσει πως «οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες».

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας οι περικοπές δεν μπορούν να αποφευχθούν και είναι πολύ πιθανό το υπουργείο να θέλησε να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, το οποίο ως επί το πλείστον περιλαμβάνει θετικές διατάξεις για τους συνταξιούχους.

Οι συντάξεις χηρείας έχουν ήδη δεχθεί μειώσεις μετά το πέρας τριών ετών από τον θάνατο του ασφαλισμένου και εκκρεμεί να τεθεί σε ισχύ η σχετική διάταξη και στον ιδιωτικό τομέα.

Αναμόρφωση της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγύης

Αναλυτικότερα για την εισφορά αλληλεγγύης, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την πλήρη κατάργησή της, παρόλο που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων, ωστόσο εξετάζει την αναμόρφωσή της. Να θυμίσουμε πως η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3-14%.

Η εισφορά ουσιαστικά αφορά 400.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), όπου μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 14 δισ. ευρώ.

Η απόφαση πάντως προς το παρόν λέει ότι η τελική αναμόρφωση της εισφοράς θα χρειαστεί να περιμένει κάποιους μήνες, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα επιτευχθεί το περίφημο «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Εάν θέλουμε να μιλήσουμε με σενάρια πάντως, τα επικρατέστερα προβλέπουν, πρώτον την αλλαγή της δομής της εισφοράς, δηλαδή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ», αλλά να επιβάλλεται στο ποσό το οποίο ξεπερνά το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Αυτό είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος.

Δεύτερο επικρατέστερο σενάριο είναι η μείωση των συντελεστών, προκειμένου να μη διπλασιάζονται από 3% σε 6%.

Μείωση στις συντάξεις χηρείας

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, η τελική απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ληφθεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, καθώς αποτελεί ευαίσθητο θέμα και μπορεί να φέρει αρκετά έντονες αντιδράσεις. Οι ρυθμίσεις αφορούν τις περιπτώσεις των δικαιούχων εκείνων που είτε εργάζονται είτε συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος.

Με βάση τον νόμο, η σύνταξη χηρείας ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος και λαμβάνεται επί μία τριετία. Εφόσον παρέλθει η τριετία το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 50%, με αποτέλεσμα η σύνταξη να περιορίζεται στο 35% της σύνταξης του θανόντος.

Η περικοπή πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020, εάν ο δικαιούχος σήμερα εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Να σημειωθεί εδώ πως ο δικαιούχος που συνταξιοδοτείται μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50%, ώστε να επιλέξει το πιο μικρό ποσό και να αποφύγει τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημά του.

Το 2020 κόπηκαν οι συντάξεις χηρείας για 5.500 δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί οργή και ο ΕΦΚΑ να επιστρέψει πίσω τα ποσά στους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει πώς θα κινηθεί στο ζήτημα αυτό, το οποίο είναι αρκετά λεπτό αν και στις συντάξεις του δημοσίου η συγκεκριμένη διάταξη έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, επομένως αναμένουμε τις αλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή