Η κρίση στην αγορά ελαιόλαδου είναι εδώ - Στα ύψη οι τιμές του υγρού… χρυσού
Το πιο υγιεινό από τα μαγειρικά λάδια, το ελαιόλαδο είναι πλέον και το πιο ακριβό, λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τις καλλιέργειες στον κόμβο παραγωγής του κόσμου, τη νότια Ευρώπη.
Ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές σε βασικές χώρες παραγωγής έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τις συγκομιδές ελιών στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανεβάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου στα ύψη.
Οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς λιανικής ανήλθαν στο υψηλό ρεκόρ των 9.000 δολαρίων ανά τόνο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Μια εκτίμηση της παραγωγής του Αυγούστου από την ισπανική κυβέρνηση απέδειξε τους χειρότερους φόβους, για μια κρίση στις αγορές ελαιολάδου. Αρκετές μεσογειακές χώρες υπέστησαν ξηρασίες μειώνοντας περαιτέρω τις προμήθειες.
Σε μια πρόβλεψη του Μαΐου, η Ισπανία που καθορίζει τις τιμές παγκοσμίως, είπε ότι η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά 48% σε σχέση με πέρυσι. Οι καύσωνες του καλοκαιριού και οι πυρκαγιές στον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου έχουν αποδεκατίσει μεγάλο μέρος της σοδειάς του.
Η κρίση της προσφοράς λέγεται ότι είναι χειρότερη από πέρυσι και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις αγορές τροφίμων, τα εστιατόρια και τα σπίτια, από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ινδία, λένε οι έμποροι.
«Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ινδία είναι αυξημένες κατά 22%. Η Ινδία καταναλώνει περίπου 12.000 μετρικούς τόνους ελαιολάδου ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εισάγεται, σύμφωνα με την Ινδική Ένωση Ελαιολάδου.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση το Μάιο, συγκάλεσε συνεδρίαση για την κρίση μετά από μια άνοδο 20% στις τιμές των ζυμαρικών, εν μέρει λόγω του ελαιολάδου, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες.
Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία θα παραμείνουν σε επίπεδα ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, ανέφερε μια έκθεση του Reuters στις 26 Οκτωβρίου, επικαλούμενη την Deoleo, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, και αυτό θα τροφοδοτήσει όλες τις χώρες εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μείωσε την εκτίμηση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου στους 2,5 εκατομμύρια τόνους, ένα τέταρτο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι αλλεπάλληλες ξηρασίες και οι πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη δείχνουν ακραίες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί. Σημειώνεται πως η Ισπανία κατέγραψε το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι φέτος, με μέση θερμοκρασία κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET