ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Ελαιόλαδο: Ψάχνουν λάδι οι έμποροι και πληρώνουν όσο όσο - Δίνουν έως 8,25 ευρώ για περσινό
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα οι τιμές ελαιολάδου θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα ενώ η εξέλιξη του «ράλι» θα διαφανεί την άνοιξη του 2024, όταν θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή της νέας καλλιεργητικής περιόδου - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης για την εξέλιξη της νέας ελαιοπαραγωγής σεζόν
Η ακρίβεια πλήττει ανελέητα τα ελληνικά νοικοκυριά και καθώς οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν εκτοξευθεί, οι καταναλωτές στρέφονται - σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ - σε εναλλακτικούς τρόπους προμήθειάς του, απευθείας από τους ελαιοπαραγωγούς ή ακόμη και μέσω... Facebook.
Μετά την πρώτη εμπορική πράξη για ελαιόλαδο νέας εσοδείας με τιμή στα 9,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία στις 17 Οκτωβρίου, το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτη Μπατσάκη ο οποίος αναφέρθηκε στο τι μέλει γενέσθαι με την πορεία των τιμών.
«Μετά την πρώτη διαπραγμάτευση και κατάθεση προσφορών, ο συνεταιρισμός μας προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με την ιταλική Alta Maremma από την Τοσκάνη, για πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου (αγουρέλαιο), εσοδείας 2023/2024, στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό. Έκτοτε δεν έχει γίνει νέα δημοπρασία. Αυτή την στιγμή ωστόσο καταγράφεται μια μικρή πτώση από αυτή την τιμή», αναφέρει ο κ. Μπατσάκης.
Δεν είναι μακριά τα 10 ευρώ
Και προσθέτει: «Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά περσινά λάδια τα οποία αυτή την στιγμή πωλούνται στα 8,25 ευρώ το κιλό πουν είναι μια πολύ καλή τιμή. Εγώ θεωρώ ότι θα πιάσουμε τα 8 – 10 ευρώ το κιλό γιατί δεν υπάρχει λάδι. Ο τενεκές που αρχικά ξεκίνησε σε τιμές ακόμα και 200 ευρώ είναι ακόμα στα 170 ευρώ και δεν αποκλείεται να επιστρέψουν σε αυτά τα επίπεδα».
Δεν βγάζει κέρδος ο αγρότης
Αναφερόμενος στους παραγωγούς και αν φέτος είναι μια καλή χρονιά γι' αυτούς ο κ. Μπατσάκης δήλωσε στο Newsbomb.gr: «Αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι o παραγωγός παρά τις υψηλές τιμές δεν βγάζει μεροκάματο. Για να βγάλεις κέρδος θα πρέπει να έχει μισό τσουβάλι ελιές το δέντρο. Τώρα περνάνε 5 εργάτες και μαζεύουν 6-7 τσουβάλια ελιές. Ποιος θα πρωτοπληρωθεί; Και αν υπολογίζουμε τα έξοδα που υπάρχουν δεν βγαίνει κέρδος. Θα πλουτίζαμε αν είχαμε την περσινή παραγωγή σε αυτές τι τιμές. Τώρα τι να πουλήσουμε. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι φέτος με αυτές τις υψηλές τιμές κάποιοι θα έχουν και χασούρα αφού ουσιαστικά θα μαζέψουν μόνο το λάδι για το σπίτι τους. Στο ράφι βλέπω μπουκάλια του λίτρου 16 – 17 ευρώ».
Δυο μήνες θα δουλέψουν φέτος τα ελαιοτριβεία
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής ότι τα ελαιοτριβεία δεν πρόκειται να δουλέψουν όσο τα προηγούμενα χρόνια αφού σύμφωνα με όσα είχε πει προ ημερών στο Newsbomb.gr, ο κ. Μανώλης Γιαννούλης Πρόεδρος, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή.
Σύμφωνα με τον ίδιο «όσον αφορά τις τιμές οι αυξήσεις θα διατηρούνται όσο υπάρχει ζήτηση. Αν η ζήτηση μειωθεί θα μειωθούν και οι τιμές αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε θα συμβεί».
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτίμηση ότι σε επίπεδο προσφοράς θα λείψουν παγκοσμίως σχεδόν 1 εκατ. τόνοι την επόμενη εμπορική περίοδο 2023-2024, τη στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για το πού βρίσκεται το «ταβάνι» των αυξήσεων στις τιμές παραγωγού. Ήδη στην αγορά γίνεται λόγος για 9, ακόμη και 10 ευρώ/κιλό, εξέλιξη που θα εκτοξεύσει εκ νέου τους τιμοκαταλόγους λιανικής.
Τα στοιχεία της Eurostat
Μετά από σημαντικές αυξήσεις το 2022, οι τιμές των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισαν να αυξάνονται και το 2023, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat. Τα στοιχεία για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι οι τιμές ορισμένων ειδών σημείωσαν βραδύτερη άνοδο.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι τιμές των αυγών, του βουτύρου και της πατάτας στην ΕΕ είναι υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021 και του 2022, αλλά δεν είναι τόσο υψηλές όσο κάποιους μήνες πριν, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου αυξάνονται συνεχώς. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η τιμή του ελαιολάδου ήταν 75% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2021. Τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές ήταν ήδη 11% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, και μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, οι τιμές κατέγραψαν απότομη αύξηση. Οι τιμές της πατάτας ήταν επίσης σε εντυπωσιακή άνοδο.
Από τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές για τις πατάτες αυξήθηκαν κατά 53% τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από μια κορύφωση τον Ιούνιο του 2023 (+60%). Όσον αφορά τις τιμές των αυγών, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν 37% υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021. Οι τιμές των αυγών σταθεροποιήθηκαν τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023 και παρουσίασαν κάποια μείωση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Οι τιμές του βουτύρου εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Οι τιμές του βουτύρου κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 (+44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) και στη συνέχεια άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο, το βούτυρο ήταν 27% πιο ακριβό από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την Eurostat.