Φέτα: Σε αχαρτογράφητα νερά η φετινή παραγωγή - Στα 20 ευρώ μπορεί να φτάσει η τιμή της
Φέτα: Ο λευκός χρυσός της χώρας - Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής - Τι μέλλει γενέσθαι με την φετινή τιμή - Μιλάει στο Newsbomb.gr ο κ. Μιχάλης Τζίμας, κτηνοτρόφος από την Ήπειρο και πρώην γ.γ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Ανυπολόγιστη ζημιά φαίνεται να έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Θεσσαλία, στον πρωτογενή τομέα τόσο στην παραγωγή όσο και στη βιομηχανία των τυροκομικών προϊόντων.
Την ώρα που οι άνθρωποι στη Θεσσαλία ακόμα προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους παραγωγοί αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αναμένεται να μειωθεί αρκετά και αν η αγορά δεν λειτουργήσει σωστά η τιμή της μπορεί να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη που δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 20 ευρώ το κιλό.
Για τον λόγο αυτό τονίζουν ότι η πολιτεία και οι εκπρόσωποι της αγοράς θα πρέπει να δουν συνολικά το τι συμβαίνει στον κτηνοτροφικό κλάδο, και αν αυτό δεν συμβεί τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.
Μείωσης στην παραγωγή
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Μιχάλης Τζίμας, κτηνοτρόφος από την Ήπειρο και πρώην γ.γ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ): «Η φετινή γαλακτοκομική σεζόν ξεκινάει ουσιαστικά από τα τέλη Νοεμβρίου οπότε δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε το ποσοστό της μείωσης στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μετά τα τελευταία γεγονότα στην Θεσσαλία που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός αριθμός ζώων από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μείωση και θα είναι σημαντική της τάξεως του 30%. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ακόμα τίποτα με σιγουριά».
Εκτιμήσεις για χαμηλότερες τιμές στο γάλα
Και προσθέτει: «Όσον αφορά την τιμή του γάλακτος θα πρέπει να πούμε ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι οι γαλακτοβιομηχανίες θέλουν να δώσουν χαμηλότερη τιμή από τα 1,60 ευρώ το λίτρο πέρσι (να το πάνε στο 1,40 ευρώ/λίτρο) με την δικαιολογία ότι το κάνουν για να συγκρατήσουν τις τιμές που θα φτάσει η Φέτα στον καταναλωτή».
Επιπλέον τονίζει: «Αν δεν δούμε την κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία συνολικά θα δημιουργήσει περεταίρω φθίνουσα πορεία για τον κλάδο.
Αυτή την στιγμή η φέτα πωλείται στον καταναλωτή στα 16-17 ευρώ το κιλό. Τι θα γίνει φέτος κανείς δεν ξέρει ακόμα. Εξαρτάται τι απόφαση θα ληφθεί. Αν θέλουμε να κάνουμε την φέτα ένα delicattesen τυρί όπως κάποια γαλλικά και ιταλικά τυριά δεν θα ήταν απίθανο να την δούμε να πωλείται στα 20 ευρώ το κιλό. Αν διατηρηθεί η πολιτική η φέτα να είναι ένα τυρί λαϊκής κατανάλωσης τότε μια τιμή στα 14 με 15 ευρώ το κιλό θα ήταν λογική».
Η Φέτα
Η ποπ Φέτα Παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα (όπου το γάλα της αίγας δεν ξεπερνά το 30%) και η διατροφική της αξία είναι εξαιρετική. Αυτό οφείλεται στην ποιότητα του γάλακτος που, μεταξύ άλλων, επηρεάζεται από τη μεγάλη ποικιλία βοτάνων που έχουμε και αποτελούν την τροφή των αιγοπροβάτων. Ταυτόχρονα, είναι ένα προϊόν με καλό οικολογικό αποτύπωμα λόγω της εκτατικής εκτροφής των αιγοπροβάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική παραγωγή φέτας δραστηριοποιούνται πολλοί μικροί παραγωγοί, οι οποίοι συνήθως καλύπτουν τις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο, χωρίς αυτό να αποκλείει την ευρύτερη διανομή των προϊόντων τους. Ωστόσο στην αγορά κυριαρχούν μεγάλες εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς, που πωλούν τα προϊόντα τους σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι αριθμοί
Στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν περί τα 600 σύγχρονα τυροκομεία, που απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους και διαχειρίζονται ετησίως περίπου 700.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, επί το πλείστον για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές φέτας υπερβαίνουν ετησίως τα 340 εκατ. ευρώ, ενόσω η διεθνής ζήτησή της αυξάνει. Πρόκειται για το πρώτο εξαγωγικό τυρί της χώρας, με μερίδιο 76,8% στο σύνολο των εξαγωγών ελληνικών τυροκομικών, σύμφωνα με την τελευταία σχετική κλαδική μελέτη της Icap.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι παράγωγοι φέτας, τα κρούσματα παραποίησης του ελληνικού προϊόντος είναι πλέον καθημερινά. Κάθε χρόνο η εγχώρια τυροκομία παράγει περίπου 120-140 χιλιάδες τόνους φέτας.
Οι εξαγωγές της αναλογούν περίπου στο 40%-50% της ετήσιας παραγωγής των μεγάλων και μικρών τυροκομικών εταιρειών, καλύπτοντας, πάντως, μόλις περί το 10% της ζήτησης του προϊόντος στην ΕΕ –αυτή εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 500 χιλιάδες τόνους ετησίως.
Το 2017 πρώτη εξαγωγική αγορά για την φέτα ήταν η Γερμανία (μερίδιο όγκου εξαγωγών 35%), ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (17%), η Ιταλία (11%), η Σουηδία (6%) και η Γαλλία (5%).
Τα εννέα στα δέκα κιλά εξαγώγιμης φέτας εξακολουθούν να έχουν προορισμό τις χώρες της ΕΕ. Πάντως, αυξητική τάση εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές φέτας σε Τρίτες χώρες, όπως της Μέση Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία.