«Φωτιά» οι τιμές και στα κηπευτικά: Μελιτζάνα στα 3,5 ευρώ/κιλό και ντομάτες στα 3 ευρώ

Ακρίβεια: Ξέφυγαν οι τιμές των λαχανικών – «Αγγίζουν» τα τρία ευρώ το κιλό οι ντομάτες - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο παραγωγός θερμοκηπιακών προϊόντων από την Πρέβεζα, κ. Γιάννης Σολδάτος

«Φωτιά» οι τιμές και στα κηπευτικά: Μελιτζάνα στα 3,5 ευρώ/κιλό και ντομάτες στα 3 ευρώ
(Photo by Tom Stoddart/Getty Images)
3'

Ραγδαία είναι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές πολλών οπωροκηπευτικών προϊόντων, ειδικότερα μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες που προξένησαν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, ειδικά στον θεσσαλικό κάμπο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr την περίοδο αυτή η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι έχει ανοίξει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Για την κατάσταση στον κλάδο των λαχανικών θερμοκηπίου μίλησε στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός από την Πρέβεζα.

Ντομάτες

Σύμφωνα με τον ίδιο: «όσον αφορά τις τιμές παραγωγού είχαμε μεγάλες αυξομειώσεις στα οπωροκηπευτικά το φετινό φθινόπωρο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στις ντομάτες κυμάνθηκαν από 0,40 μέχρι 1,40 ευρώ το κιλό. Πέρσι δεν υπήρχαν αυτές οι διακυμάνσεις και σίγουρα ο μέσος όρος της τιμής ήταν πολύ καλύτερος».

Μελιτζάνες

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή η αύξηση είναι πρωτόγνωρη. Εγώ που καλλιεργώ μελιτζάνες μπορώ να σας πω ακριβώς τι συμβαίνει. Αυτήν τη στιγμή πωλούνται μελιτζάνες στον καταναλωτή ακόμα και 3,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 50 λεπτά το κίλό. Μια καλή τιμή για την μελιτζάνα είναι πάνω από 80 λεπτά το κιλό».

Αγγούρι

Σε σχέση με την τιμή των αγγουριών ο κ. Σολδάτος ανέφερε: «Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγγούρια. Τα αγγούρια πριν 20 ημέρες… πετάγανε δηλαδή από μέσα Σεπτεμβρίου έως και μέσα Οκτωβρίου πληρωνόταν στα 8 λεπτά το κομμάτι και στον καταναλωτή έφτανε 1,50 ευρώ το κιλό.

Σε γενικές γραμμές όταν η τιμή παραγωγού στον παραγωγό είναι στα 90 λεπτά τότε ο καταναλωτής αγοράζει στα 2,50 με 3 ευρώ το κιλό.

Αυτή η μεγάλη διαφορά από χωράφι στο ράφι έχει να κάνει με τους μεσάζοντες και την αισχροκέρδεια. Εκμεταλλεύονται τα αυξημένα κόστη στην ενέργεια για να αυξάνουν τις τιμές.

Όσον αγορά την παραγωγή μας έχουμε μείωση της ποσότητας και της ποιότητας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».

Φωτιά οι ανατιμήσεις στα ράφια

Χωρίς «φρένο» συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, παρά την κάμψη (4,3%) που κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2022, είχε σημειώσει αύξηση 29,4%.

Οι τιμές των εγχώριων βιομηχανικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ των εισαγόμενων κατά 19,9%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 4,8% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 5,5%) και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,9% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 19,9%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή