Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά: Περιορίζουν την κατανάλωση – Ψάχνουν τις προσφορές
«Βαρύς» χειμώνας προβλέπεται για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, με την ακρίβεια να σαρώνει τα πάντα, καθώς οι τιμές έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι ανόδου που δεν έχει σταματημό.
Βασικά προϊόντα είναι πλέον απλησίαστα για τους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το οικογενειακό εισόδημα «εξανεμίζεται» στα είδη πρώτης ανάγκης.
Ως αποτέλεσμα, τα μηνύματα από την αγορά είναι δυσοίωνα, καθώς πολλές εταιρείες που προμηθεύουν το λιανικό εμπόριο βλέπουν το λειτουργικό κόστος να ανεβαίνει... επικίνδυνα και όπως δείχνει έρευνα της Grand Thorton, έξι στις δέκα εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών.
Οι εξωφρενικά υψηλές τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε περιορισμό προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά.
Σύμφωνα με την έρευνα, τρώνε λιγότερο κίτρινο τυρί κατά 77% και λιγότερη φέτα κατά 73%.
Παράλληλα επιλέγουν πιο φθηνές λύσεις για την καθημερινή διατροφή τους, με αύξηση κατά 27% στην κατανάλωση οσπρίων.
«Αυτά μπορούμε αυτά παίρνουμε», αναφέρουν οι πολίτες στην κάμερα του Mega.
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έρευνας της Interview, σύμφωνα με την οποία μεγάλη είναι η μείωση της κατανάλωσης στο κρέας και το ψάρι.
Συγκεκριμένα:
Στο μοσχάρι η μείωση είναι στο 75% και στο ψάρι 67% ενώ τα αντικαθιστούν με το κοτόπουλο, η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατά 28%.
Η ακρίβεια έχει πλήξει και το ελαιόλαδο, ένα προϊόν το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε είδος που δεν έλειπε από το ντουλάπι, για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο πλέον αγοράζεται κατά 69% λιγότερο, καθώς το έχουν αντικαταστήσει με το σπορέλαιο, η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατά 22%.
Ας μην ξεχνάμε πως ο χειμώνας θα φέρει μαζί του και αύξηση του ενεργειακού κόστους, που αναμένεται να μετακυληθεί στα προϊόντα.
Έρευνα ΓΣΕΕ: «Μαχαίρι» σε βασικά προϊόντα από τους Έλληνες
Την ίδια ώρα, έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας για την ακρίβεια, το επίπεδο των αμοιβών και τις ώρες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δείχνει ότι το 90% των ερωτηθέντων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής και το 65% ότι δεν έχει λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του. Το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και εξ αυτών το 48% ότι δεν αμείβεται γι’ αυτό.
Πιο αναλυτικά:
Το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «Αρκετά» το 51% και «Λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει «Καθόλου». Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών «Ψύξη – θέρμανση», «Ψαρικά», «Κρέας», «Γαλακτοκομικά», «Φρούτα – Λαχανικά».
Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχο τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή «Επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%).
Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.
Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω», καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω.
Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.