Μάστιγα οι ρευματοκλοπές: Έρχονται αυστηρές κυρώσεις και λουκέτα
Σε μάστιγα φαίνεται πως εξελίσσονται οι ρευματοκλοπές, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν διστάζουν να παραβιάσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ για να μειώσουν την κατανάλωση είτε ακόμα και να τραβήξουν καλώδια από τις κολώνες προκειμένου να ρευματοδοτήσουν τα σπίτια τους παράνομα.
Εικόνες που προκαλούν αγανάκτηση κατέγραψε η κάμερα του Star στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο Χαλάνδρι, με νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν ρεύμα το οποίο κλέβουν από κολώνες τις ΔΕΗ με πρόχειρες συνδέσεις που ενέχουν και μεγάλους κινδύνους.
«Έχουμε φτιάξει έναν πίνακα για να μπορέσουμε να πάρουμε φως, μία μικρή ασφάλεια για να δουλέψει αν γίνει κάτι», περιγράφει άνδρας, ο οποίος παραδέχεται ότι κλέβει ρεύμα για το σπίτι του, ενώ η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού καταγράφει παράνομες συνδέσεις σε κολώνα της ΔΕΗ για ρευματοκλοπή.
Οι επιτήδειοι φτιάχνουν πρόχειρες εγκαταστάσεις και παίρνοντας ρεύμα από τις κολώνες έχουν βάλει air-condition, ενώ δουλεύουν ψυγεία και πλυντήρια, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου από τέτοιες πρακτικές.
«Πειράζουν σε πάρα πολλά σημεία το ρολόι, πειράζουν τη γείωση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μετά δεν πέφτει το ρελέ και δεν λειτουργεί. Υπάρχει κίνδυνος και για να χτυπήσει κάποιος και να σκοτωθεί και να πάρει φωτιά η εγκατάσταση», λέει στο Star ο Γιάννης Σωτηρίου, έφορος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων.
Οι ρευματοκλοπές που καταγράφει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ φτάνουν περίπου τις 13.000, με το κόστος να επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές.
Αυστηρές «καμπάνες» για τους πειραγμένους μετρητές
Πάντως όσοι συλλαμβάνονται να «πειράζουν» τους μετρητές ρεύματος του σπιτιού ή της επιχείρησής τους θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρότερες κυρώσεις, με τις ρευματοκλοπές να ανέρχονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας.
Η ζημία για τους συνεπείς καταναλωτές από τις περίπου 13.000 κλοπές ρεύματος που καταγράφει ο ΔΕΔΔΗΕ ετησίως, στην πλειονότητά τους από επιχειρήσεις, ανέρχεται γύρω στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα υπάρξουν, πέραν των ποινικών, πειθαρχικά μέτρα: προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή.
Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.
Με στόχο τη μείωση -και κατά το δυνατόν την εξάλειψη- των ρευματοκλοπών αυστηροποιείται το παρόν πλαίσιο και επιβάλλονται παράλληλα οι ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια) και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Για τις επιχειρήσεις που κάνουν ρευματοκλοπή, προβλέπεται διακοπή λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:
Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).
Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.