Τέλος στα υψηλότερα επιτόκια βλέπουν οι επενδυτές
Το τέλος της περιόδου των υψηλότερων επιτοκίων και παράλληλα τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, «βλέπουν» οι επενδυτές. Αν και η άμεση μείωση των επιτοκίων δεν αποτελεί θέμα συζήτησης προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι η πορεία ολοκλήρωσης της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής φτάνει στο τέλος της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (σημείο αναφοράς για όλες τις κεντρικές τράπεζες), μόλις την περασμένη Τετάρτη, έστειλε σχετικό σήμα στις αγορές, το οποίο ενισχύθηκε περαιτέρω χάρη στα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία της Παρασκευής, τα οποία έδειξαν τη «χαλάρωση» των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας επηρεάζει άμεσα τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, συμβάλλοντας άμεσα στην αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου.
Ο πλέον επιθετικός των τελευταίων 40 ετών
Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, ολοκληρώνοντας τον τρέχοντα κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης, ο οποίος είναι ο πλέον επιθετικός των τελευταίων 40 ετών.
Αυτή η προσδοκία, εύλογα, πυροδοτεί ένα «πάρτι» αγορών στα ομόλογα, τα οποία κατά παράδοση δεν ευνοούνται με τα υψηλά επιτόκια και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Ως εκ τούτου, βλέπουμε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε αισθητή υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες, απομακρυνόμενες από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.
Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο 4,58%, ενώ πριν λίγες ημέρες υπερέβαινε ακόμη και το ψυχολογικό όριο του 5%.
Στην Ευρώπη, το κόστος δανεισμού στη Γερμανία (10ετή ομόλογα) περιορίζεται κάτω του 2,7%, στην Ιταλία κάτω του 4,5%, στην Ισπανία, κάτω του 3,7% και στη Γαλλία κάτω του 3,3%.
Μπαράζ αναβαθμίσεων
Ακόμη πιο αισθητή είναι η βελτίωση στις αποδόσεις της Ελλάδας, καθώς το κόστος δανεισμού στη 10ετίας κατέρχεται του ορίου του 4% και αναδιπλώνεται στα 3,964%, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα, δε, spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) συρρικνώνονται κάτω των 130 μονάδων βάσης.
Φυσικά, η αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων αποδίδεται, πέραν του διεθνούς κλίματος, και στο μπαράζ αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, με τους DBRS και Standard & Poor’s να επαναφέρουν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.