Ελαιόλαδο: Στα 8 ευρώ το λίτρο στη Μεσσηνία - Φοβούνται νέες αυξήσεις οι παραγωγοί
Το ελαιόλαδο τείνει να μετατραπεί σε προϊόν για… λίγους και εκλεκτούς.
Ανεξέλεγκτη είναι η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου, καθώς τείνει πλέον να γίνει είδος… πολυτελείας. Η συγκομιδή του κοστίζει πολύ ακριβότερα στους παραγωγούς, ενώ, οι μικρότερες ποσότητες της εφετινής παραγωγής «εκτοξεύουν» στα… ύψη την αξία του.
Μάλιστα, ελαιοπαραγωγοί στη Μεσσηνία δεν έχουν αρχίσει ακόμη να πωλούν τη σοδειά τους, αφού αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις, όπως υποστήριξαν, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Το λάδι που θα βγει από αυτές τις ελιές κοστίζει 8 ευρώ ανά λίτρο, ήτοι τη διπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι.
Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του ελαιόλαδου – Μειωμένη κατά 80% η εφετινή παραγωγή
Έως και 80% μειωμένη από την περυσινή αναμένεται η παραγωγή της εφετινής σοδειάς ελαιόλαδου, γεγονός που σπρώχνει την τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-170 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια, ενώ στη λιανική η τιμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου δεν είναι φετινό φαινόμενο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι τιμές είχαν ως εξής:
- Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€ / λίτρο
- Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€ / λίτρο
- Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€ / λίτρo
- Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/λίτρο
Η δραματική αύξηση στην τιμή του «υγρού χρυσού» έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να προσλάβουν ακόμα και προσωπικό ασφαλείας, για την προστασία της περιουσίας τους.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις κλέβουν ακόμα και σπάνε στις κλάρες και είναι κακό γιατί χάνουμε την παραγωγή αλλά και καταστρέφεται δέντρο», ανέφερε στο ρεπορτάζ του MEGA ο ελαιοπαραγωγός, Δημήτρης Λιεπούρης.
«Έχει μειωθεί η παραγωγή από πέρσι, έχω μία βδομάδα που μαζεύω τις ελιές. Πέρσι μάζεψα 5 τόνους λάδι περίπου, φέτος θα είναι θαύμα αν βγάλω 500 κιλά. Πέρσι πούλαγα 6 ευρώ, η τιμή από παραγωγό και φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας τόνισε πως, «αποφασίσαμε να έχουμε φύλακα, που περνάει από όλες τις περιοχές και κάνει συστάσεις».
«Γυρνάω τουλάχιστον δύο φορές στον κεντρικό ελαιώνα της Κερατέας. Έχει μειωθεί πλέον το φαινόμενο γιατί έχουν δει ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι», λέει ο κ. Νίκος Λιούμης.
Η κ. Μαίρη Μπεθάνη, ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου τόνισε στο MEGA: «Είναι μια εποχή που δεν μπορούμε να δουλέψουμε παραπάνω, υπάρχει ακαρπία στην περιοχή. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 1-2 φορές τη βδομάδα».
«Θα απογειωθεί η τιμή»
Ο ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηράκλειου, Μύρων Χιλετζάκης αναφέρθηκε στις τιμές του λαδιού.
«Θα απογειωθεί η τιμή λόγω των καιρικών φαινομένων και λόγω της ακαρπίας. Πέρσι παραγάγαμε ως χώρα 350.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος δεν θα παραγάγουμε ούτε 100.000 τόνους.
Τα φρέσκα λάδια θα υπερβούν τα 10 ευρώ στο χονδρεμπόριο, θα φτάσει στα 25 ευρώ το λίτρο. Τα λάδια μας δεν φτάνουν για εξαγωγή. Στα premium λάδια η τιμή δεν άλλαξε στο εξωτερικό.
Το χονδρεμπόριο, τα χύμα λάδια, το βυτίο αυξήθηκε κατά πολύ. Το premium ελαιόλαδο είχε 20 ευρώ το λίτρο και δεν άλλαξε γιατί είναι λίγοι καταναλωτές και μικρή παράγωγη. Το φθηνό λάδι, η μάζα, το λάδι του τενεκέ απογειώθηκε», υπογράμμισε.
Καταναλωτές σε απόγνωση, ψάχνουν ελαιόλαδο ακόμη και στο… Facebook
Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές προμηθεύονται ελαιόλαδο από το Μarketplace της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικών δικτύων.
Λάδι χωρίς… μεσάζοντες και απευθείας από τον παραγωγό αγοράζει όλο και περισσότερος κόσμος, ενόσω το ανοδικό «ράλι» στην τιμή του ελαιολάδου συνεχίζεται.
Το Μarketplace, αυτός ο συγκεκριμένος μηχανισμός του Facebook, ευνοεί τις απευθείας συναλλαγές μεταξύ χρηστών, δημιουργώντας άλλη μία… δίοδο (ασυνήθιστη, ομολογουμένως) ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή.
«Πονοκέφαλος» για τις τιμές στο ελαιόλαδο – Πλιάτσικο σε ελαιώνες όλης της χώρας
Το «κύμα» ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που καλούνται να «βάλουν» βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να τα προμηθευθούν.
Φυσικά, αυτό το… ανοδικό «ράλι» στις τιμές επηρεάζει άμεσα και το ελαιόλαδο. Το πιο υγιεινό από τα μαγειρικά λάδια είναι πλέον και το ακριβότερο, λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τις καλλιέργειες στον κόμβο παραγωγής του κόσμου, τη νότια Ευρώπη.
Ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές σε βασικές χώρες παραγωγής έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τις συγκομιδές ελιών στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οδηγώντας το κόστος του ελαιολάδου στα… ύψη.