Η ΕΕ εκτιμά ότι οι τιμές του ελαιόλαδου θα παραμείνουν υψηλές έως και την άνοιξη του 2024
Θα παραμείνει ακριβό το ελαιόλαδο έως και την άνοιξη του 2024, εκτιμά η ΕΕ - Πτώση κατανάλωσης κατά 6%
Τους 1,5 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να φτάσει η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου από τις 9 μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς στην Ευρώπη, εκτιμά η ΕΕ. Πρόκειται για ποσότητα κατά 9% αυξημένη από την περσινή παραγωγή που ήταν η χαμηλότερη ιστορικά καταγεγραμμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν ξεπέρασε τους 1,38 εκατομμύρια τόνους. Σημειώνεται ότι το 2017 και το 2021 οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν 2,13 εκατομμύρια τόνους ελαιόλαδο κατά μέσο όρο.
Αν και η παραγωγή αναμένεται φέτος ελαφρώς αυξημένη, οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2024, υποστηρίζει η Κομισιόν, γεγονός που θα επηρεάσει την κατανάλωση ελαιόλαδου από τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, η ΕΕ αναμένει πτώση παραγωγής κατά 20%.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία και η Πορτογαλία, τρεις από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην ΕΕ, αντιμετώπισαν προβλήματα στη φετινή παραγωγή εξαιτίας της ζεστής και ξηρής άνοιξης. Επιπλέον, το καλοκαίρι δεν ευνόησε την παραγωγή σε Ισπανία και Πορτογαλία καθώς οι έντονοι καύσωνες και η απουσία βροχοπτώσεων εμπόδισαν σε μεγάλο βαθμό την καρποφορία.
Επιπλέον, πρόβλημα στην διάθεση ελαιόλαδου είναι η απουσία της περσινής παραγωγής. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με 307.000 τόνους «στην αποθήκη», ενώ πέρυσι ξεκίνησε με 670.000 τόνους. Σημαντική βοήθεια αναμένεται να παράσχουν οι εισαγωγές που θα φτάσουν τους 160.000 τόνους, ιδιαίτερα από την Τυνησία όπου εκεί η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη.
Η ΕΕ διαπιστώνει ότι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από τη Χαέν της Ισπανίας, της περιοχής που παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα σε όλο τον κόσμο, έφτασε τα 820 ευρώ στα 100 λίτρα στα τέλη Αυγούστου. Τιμή που είναι τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών και η υψηλότερη καταγεγραμμένη ιστορικά.
Η μειωμένη παραγωγή και οι υψηλές τιμές του ελαιόλαδου θα επηρεάσουν και τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες καθώς αυτές έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 40% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο φέτος.
Η κατανάλωση ελαιόλαδου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει τόσο στις χώρες της ΕΕ που δεν παράγουν όσο και εκείνες που παράγουν (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.α.). Για τις πρώτες οι εκτιμήσεις μιλάνε για μείωση κατανάλωσης στους 280.000 τόνους από τους 290.000 τόνους πέρυσι, ενώ στις υπόλοιπες η κατανάλωση θα υποχωρήσει από τους 1,02 εκατομμύρια τόνους πέρυσι στους 950.000 τόνους φέτος. Η πτώση κατανάλωσης ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται συνολικά να πέσει κατά 6% σε σχέση με πέρυσι.