Ελαιόλαδο: Κομβικός ο Φεβρουάριος για τις τιμές των παραγωγών - Σε απόγνωση οι καταναλωτές
Στα χωράφια μπαίνουν αυτή την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας για την συγκομιδή της φετινής σοδειά. Αν και οι τιμές που δίνουν τις πρώτες αυτές ημέρες τα ελαιοτριβεία είναι χαμηλότερες από τα υψηλά των 9 ευρώ που ακούστηκαν αρχικά (σ.σ. κατά μέσο όρο πληρώνουν τον παραγωγό 7-8 ευρώ) υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο μπορεί και να φτάσουν τα 10 ευρώ το κιλό.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, ανέφερε πως στο νησί φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 20000 - 25.000 τόνους.
«Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές γιατί εδώ σε εμάς δεν έχει βρέξει. Η παραγωγή μας θα είναι στο 1/6 της περσινής χρονιάς. Επίσης λόγω δάκου είναι πολύ υψηλές οι οξύτητες στο προϊόν μας», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.
Και προσθέτει: «Όσον αφορά τις τιμές αυτή την στιγμή τα ελαιοτριβεία έχουν ξεκινήσει από τα 7 ευρώ αλλά η τιμή του τενεκέ κυμαίνεται από 170 - 200 ευρώ. Η συγκομιδή θα διαρκέσει πολύ λίγο και δεν θα ξεπεράσει τον ένα μήνα από τότε που θα μπούμε στο φουλ της παραγωγής μας».
«Πρωταθλητές» των αυξήσεων έλαια και λίπη
Στις μεταβολές τιμών μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και του ίδιου διαστήματος του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή τιμής παρατηρείται στα έλαια και λίπη.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές στην κατηγορία έλαια-λίπη έχουν αυξηθεί κατά 26%, ενώ στα φρούτα οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 20,5% και σε μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμούς φτάνουν το 14,3%.
«Οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και χρειάζονται το λάδι δεν ξέρω πως τα βγάζουν πέρα» λέει καταναλώτρια μιλώντας στην κάμερα του Alpha.
«Κάνω έρευνα αγοράς σε όλα τα σούπερ μάρκετ ώστε να βρω το πιο οικονομικό. Μέχρι στιγμής έχω πάει σε τρία» λέει ένας ακόμα καταναλωτής, ενώ κάποιος άλλος αισθάνεται τυχερός που σε ένα κατάστημα βρήκε ελαιόλαδο με την παλιά τιμή.
Αυξανόμενα τα κρούσματα νοθείας στο ελαιόλαδο
Η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται στα ύψη, με τα φαινόμενα νοθείας να είναι επίσης πολλά, καθώς πολλοί επιτήδειοι πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο για αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Την τιμή του λίτρου προς τα επάνω, σύμφωνα και πάλι με τους παραγωγούς, έχει παρασύρει και η αύξηση του εργατικού κόστους καθώς το μεροκάματο για τη συγκομιδή της ελιάς μπορεί να φτάσει φέτος ακόμα και τα 70 ευρώ, τη στιγμή που η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά.
Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, η συγκομιδή της ελιάς έχει ήδη ξεκινήσει. Στα συνεργεία, που έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν είναι οι ίδιοι παραγωγοί με τις οικογένειες τους, που φέτος μαζεύουν τις ελιές και αυτό λόγω του κόστους.
Δεν αντέχουν το βάρος των αυξήσεων οι επαγγελματίες της εστίασης
Πονοκέφαλο αποτελεί η τιμή του ελαιόλαδου για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι τονίζουν πως αν συνεχιστεί αυτό, θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στα πιάτα που σερβίρουν.
«Μετριάζουμε το δικό μας όφελος και δεν μεταφέρουμε το κόστος στον πελάτη» λέει εστιάτορας μιλώντας στον ΑΝΤ1, όμως συνεχίζει λέγοντας «αλλά μοιραία κάποια στιγμή αυτό θα γίνει».
«Αυτή τη στιγμή στην χωριάτικη σαλάτα τα 30-50 ml ελαιόλαδο που βάζουμε έχουν για μας κόστος 30 λεπτά. Αν αυτή η αύξηση φτάσει τα 60 λεπτά αναπόφευκτα θα αυξήσουμε τις τιμές», λέει άλλος εστιάτορας.