Τέλος τα μετρητά – Όλα τα λεφτά σε μετοχές, ομόλογα
Η μηνιαία έρευνα έδειξε ότι οι διαχειριστές μείωσαν τα μετρητά και τοποθετήθηκαν στα ομόλογα με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2009. Ο Michael Hartnett της BofA είπε ότι η «μεγάλη αλλαγή» δεν ήταν οι μακροοικονομικές προοπτικές, αλλά οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός και οι αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος θα κινηθούν χαμηλότερα το 2024.
Οι παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο τον Νοέμβριο μετά την πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα και θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πλήττοντας περαιτέρω την οικονομία. Η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve περιόρισε αυτές τις ανησυχίες, με αποτέλεσμα να καταγράψουν κέρδη οι μετοχές και τα ομόλογα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2024, στη συνέχεια και πάλι τον Σεπτέμβριο και σε κάθε συνεδρίαση από το τέταρτο τρίμηνο και έπειτα, κάθε φορά κατά 25 μονάδες βάσης, ανέφεραν οι ερευνητές της Morgan Stanley, με το επιτόκιο πολιτικής στο 2,375% μέχρι το τέλος του 2025.
Η έρευνα της BofA έδειξε ότι η πεποίθηση πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια είναι πλέον ισχυρότερη από τότε που άρχισε η δημοσκόπηση να ζητά από τους επενδυτές να προβλέψουν το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Αυτό ώθησε τους fund managers να μειώσουν τα επίπεδα μετρητών στο 4,7% από 5,5%, σε χαμηλό δύο ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μετέβαλαν επίσης τη θέση τους στις μετοχές σε «overweight» για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.
«Οι εκτιμήσεις των διαχειριστών για το 2024 είναι ήπια προσγείωση, χαμηλότερα επιτόκια και ασθενέστερο δολάριο», επισημαίνεται στην έρευνα. Παράλληλα οι fund managers να αύξησαν τις θέσεις τους σε αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές, ενώ γύρισαν την πλάτη σε ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές. Επίσης δύο στους τρεις επενδυτές βλέπουν την ομαλή προσγείωση ως το βασικό τους σενάριο για την παγκόσμια οικονομία το 2024.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 3 έως τις 9 Νοεμβρίου, σε 225 συμμετέχοντες με 553 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.